Velika porota u Arizoni optužila je 18 ljudi za saučesništvo u kreiranju liste lažnih elektora Donalda Trampa. Od njih je 11 radilo na pozicijama elektora, a sedmoro njih su bili Trampovi saradnici.

Kris Majes, generalna tužiteljka u Arizoni, objavila je ove optužbe u sredu, uz objašnjenje da je 11 lažnih elektora optuženo za krivično delo prevare, falsifikovanja i zavere.

Osim samih lažnih elektora, za pomaganje u šemi optuženi su i Trampovi saradnici – Mark Medouz, Džon Istman, Boris Epštejn, Rudi Đulijani, Džena Elis, Kristina Bob i Majk Roman.

Državni senatori Džejk Hofman i Entoni Kern optuženi su za vršenje uloge lažnih elektora. Optuženi su i bivša predsednica republikanske stranke u Arizoni Keli Vord i njen suprug Majkl Vord, kao i Tajler Boujer, izvršni direktor Turning Point SAD i Džim Lejmon, koji se kandidovao za američki Senat 2022. godine.

Optužnica kaže: „U Arizoni i Sjedinjenim Državama narod je izabrao Džozefa Bajdena za predsednika 3. novembra 2020. godine. Ne želeći da prihvate ovu činjenicu, optuženi i saučesnici planirali su da spreče zakoniti prenos predsedničke funkcije. Na taj način su lišili glasače u Arizoni njihovog prava da glasaju i da se njihovi glasovi prebroje.”

Bajden je osvojio Arizonu sa više od 10.000 glasova.

Tramp nije optužen u slučaju Arizona, prenosi Gardijan.

U optužnici se sam Tramp navodi kao „neoptuženi saučesnik 1“, uz napomenu da je bivši predsednik planirao da se zadrži na funkciji, a da su oni oko njega, čak i oni koji su verovali da je izgubio, pomogli u njegovom naporu.

Ali, navodi se u optužnici, optuženi su nameravali da lažnim glasovima izvrše pritisak na bivšeg potpredsednika Majka Pensa da odbaci listu pravih elektora Džoa Bajdena, tokom prebrojavanja glasova na elektorskom koledžu 6. januara 2021. Pens nije proglasio Trampa pobednikom, a lažni elektorski glasovi korišćeni su da bi se odložilo zvanično prebrojavanje.

Optužbe iz Arizone su najnoviji preokret u sagi o lažnim elektorima. U sedam država je bilo sličnih šema.

Demokratski državni tužioci u Mičigenu i Nevadi podigli su optužnicu protiv lažnih republikanskih elektora u svojim državama. U Gruziji su tri od 16 lažnih birača optužena u okviru opsežne istrage za reketiranje koje se vode protiv Trampa i njegovih saradnika.

U Viskonsinu, lažni elektori su priznali Bajdenovu pobedu kao način da se reše građanske tužbe oko tog pitanja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.