Velika Britanija otvara trgovinske pregovore sa EU, uz pretnju da će ih prekinuti

0
Foto: Profimedia

Velika Britanija objavila je danas svoje početne stavove za trgovinske pregovore sa Evropskom unijom, uz pretnju da će prekinuti pregovore ukoliko ne bude napretka u roku od četiri meseca.

Dve strane su na putu za tešku prvu rundu pregovora koji počinju u ponedeljak i na kojima treba da usaglase nove odnose posle izlaska Britanije iz EU.

I Velika Britanija i EU kažu da žele sporazum o međusobnoj slobodnj trgovini, ali imaju vrlo različite stavove o tome kako to treba da se nadzire i šta predstavlja konkurenciju između njihove dve privrede, navodi AP.

Bitanska vlada je danas isključila mogućnost da se usaglasi s propisima Evropske unije, što bi Unija želela, u zamenu za povoljan sporazum o slobodnoj trgovini.

“Vlada neće pregovarati o bilo kakvom aranžmanu u kojem Velika Britanija ne bi imala kontrolu nad svojim zakonima i nad svojim političkim životom”, navodi se u danas objavljenom dokumentu britanske vlade o mandatu za pregovore sa EU, prenosi Frans pres.

Britanski dokument je objavljen dva dana pošto je Evropska unija usvojila svoje pregovaračke pozicije za kompleksne pregovore koji počinju u ponedeljak.

Velika Britanija je zapretila da bi mogla da se već u junu povuče iz pregovora sa EU koji bi trebalo da traju do kraja ove godine, ukoliko ne bude ozbiljnih izgleda za sporazum. Britanska vlada izrazila je nadu da će “glavne crte sporazuma” biti utvrđene do juna.

“Ukoliko se to ne dogodi, Vlada treba da odluči da li pažnja Velike Britanije treba da se udalji od pregovora” i usmeri na nastavak pripreme za izlazak iz EU bez dogovora 31. decembra.
EU smatra da Velika Britanija, ako dve strane treba da postignu dobar sporazum, mora da prihvati da sledi njene propise u oblastima od državne pomoći do ekološke zaštite, i da omogući pristup evropskim ribarskim brodovima u britanske vode.

Velika Britanija traži da odstupi od propisa EU da bi mogla da sklapa nove trgovinske sporazume širom sveta i podstiče britansku privredu.
“U nastojanju da postignemo sporazum nećemo trgovati sa našim suverenitetom”, rekao je Majkl Gov, ministar zadužen za pripremu Bregzita u donjem domu Parlamenta.

Velika Britanija je napustila EU 31. januara, ali je i dalje vezana za propise EU do kraja prelaznog perioda 31. decembra.

Po sporazumu o razlazu, dozvoljeno je da se prelazni period produži još dve godine, ali britanski premijer Boris Džonson naglašava da neće na to pristati i da će njegova država 1. januara 2021. napustiti EU, uključujući jedinstveno tržište za trgovinu robom i uslugama.

Britanske pregovaračke smernice ukazuju da je vreme za postizanje sporazuma “ograničeno, ali dovoljno”. U dokumentu se navodi da “opšti obris sporazuma” treba da bude završen do juna, a ukoliko ne bude tako, London će prekinuti pregovore i usmeriti se na domaće pripreme za “izlazak iz prelaznog perioda na organizovan način”.

(Beta)