“Velika Britanija će živeti vrlo dobro i bez sporazuma sa EU, ali…”

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Britanski premijer Boris Džonson ocenio je danas da bi Velika Britanija mogla “vrlo dobro da živi” i bez sporazuma sa EU ukoliko njeni trgovinski post-Bregzit pregovori ne dovedu do sporazuma pre kraja prelaznog perioda. 

Britanija je zvanično napustila EU 31. januara ali i dalje primenjuje evropske propise do 31. decembra, u kom vremenu treba da se usaglasi sporazum o budućim trgovinskim odnosima sa evropskom dvadesetsedmoricom.

Ukoliko ne bude dogovora do tog datuma počinju da se primenjuju propisi Svetske trgovinske organizhacije (STO) i njene visoke carine, sa mogućim teškim posledicima za britansku privredu, već oslabljenu zbog posledica pandemije koronavirusa.

“Ne želim posebno da završimo sa trgovinskim odnosima kao sa Australijom ili zasnovanim na propisima STO, ali mi možemo vrlo dobro da živimo sa tim”, ocenio je danas Džonson u razgovoru za BBC.

“Mislim da možemo snažno da uspemo u tim okolnostima”, dodao je on.

On je ovo izjavio, iako se sinoć u razgovoru sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen saglasio da pregovori Londona i Brisela, koji su u blokadi posle devete runde, treba da se intenziviraju.

Džonson je dao rok da bi na sledećem evropskom samitu 15. oktobra trebalo da se dođe do sporazuma koji bi mogao da se sprovede do kraja godine, dok Evropljani daju rok do kraja meseca vreme za postizanje dogovora.

Britanski premijer ocenjuje da je još moguće da dve strane postignu kompromis, ali je i istakao da i dalje ostaju “razni problemi da se reše”.

“EU treba da razume da smo potpuno ozbiljni o potrebi da kontrolišemo svoje zakone i propise”, rekao je Džonson.

On je bio čvrst o suverenitetu nad britanskim ribarskim zonama, što je kamen spoticanja u pregovorima.

Datum nastavka pregovora je i dalje neodređen, britanski pregovarač Dejvid Frost je juče na Tviteru samo napisao da će se nastaviti “što je pre moguće iduće nedelje”.