Velika akcija italijanske policije: Razbijen lanac krijumčarenja migranata

0
Foto Profimedia/Ilustracija

(Beta/AFP) – Italijanska policija je danas uhapsila 19 osumnjičenih i time, kako navodi, razbila bandu krijumčara migranata iz Avganistana, Iraka i Pakistana, preko Italije, u severnu Evropu. Među uhapšenim su irački Kurdi, Avganistanci i Italijani, navela je policija.

Istraga tužilaštva u Kataniji, na Siciliji, otkrila je bandu koja je koristila iznajmljene i ukradene jedrilice za prevoz migranata preko Turske i Grčke do Italije. Neki od njih su zatim automobilima prokrijumčareni u Francusku, navela je policija.

Jedna od baza bande je bila u Bariju, na jugu Italije, gde su pravili lažna dokumenta kao dokaz da migranti imaju smeštaj što je uslov za dozvole boravka. Druge baze su bile u Milanu i Torinu, na severu Italije, a jedna i u gradu Ventimilja blizu francuske granice.

Drugi koji su navodno uključeni u prevaru falsifikovali su ugovore o radu tako da bi migranti mogli uspešno da apliciraju za dozvole boravka u Italiji, navele su vlasti.

Istraga je počela još 2018. godine, podstaknuta dolaskom 10 brodova do sicilijanskog grada Sirakuze. Brodovi su doplovili iz Turske i Grčke, a ne iz Libije, odakle je godinama većina od stotina hiljada migranata nebezbednim plovilima krijumčara putovala za Italiju.

Istraga je utvrdila aktivnosti bande Italijana i stranaca, od kojih je većina imala dozvole boravka na osnovu međunarodne zaštite, navela je policija.

Banda je olakšavala ulazak u Italiju, boravak i tranzit ka severnoj Evropi migranatima iz Irana, Iraka, Avganistana i Pakistna.

Jedan osumnjičeni je uhvaćen dok se spremao da migrante sa železničke stanice u Ventimilji preveze u Francusku.

Migranti su plaćali oko 6.000 evra da budu prokrijumčareni iz Azije preko Turske i Grčke u Italliju, dok je kapetanima brodova koji su ih prevozili plaćano po oko 1.000 dolara (800 evra), navela je policija.

Banda koju su našle italijanske vlasti je bila važna veza s bandama u Turskoj i Grčkoj, navela je policija.