Vegetarijanci imaju 14 odsto manje šansa da razviju karcinom od ljudi koji jedu meso, rezultati su velike studije koja povezuje konzumiranje mesa sa povećanim rizikom od ove bolesti.

Tim istraživača sa Univerziteta u Oksfordu analizirao je podatke više od 470.000 Britanaca i otkrio da peskatarijanci (oni koji jedu ribu, ali ne jedu crveno meso) imaju 10 odsto smanjen rizik, piše The Guardian.

U poređenju sa ljudima koji redovno jedu meso, pet puta nedeljno ili više od toga, oni koji su konzumirali male količine imali su dva odsto manji rizik od razvoja kancera, pokazalo je istraživanje.

„U velikoj britanskoj studiji ljudi koji retko jedu meso, ribu ili su vegetarijanci bili su povezani sa manjim rizikom od svih karcinoma u poređenju sa onima koji redovno konzumiraju meso“, pokazala je analiza.

Međutim, autori, predvođeni Kodijem Votlingom iz odeljenja za epidemiologiju karcinoma stanovništva u Oksfordu, jasno su stavili do znanja da njihova otkrića nisu pouzdano dokazala da redovno konzumiranje mesa povećava rizik od karcinoma.

Pušenje i telesna masnoća takođe mogu da pomognu da seobjasne pronađene razlike, rekli su istraživači.

Njihovo istraživanje učesnika u studijima takođe je pokazalo da su oni koji slabo jedu meso imali devet odsto manji rizik od razvoja karcinoma creva nego oni koji redovno jedu meso.

Žene vegetarijanke su imale 18 odsto manje šanse od onih koje su redovno jele meso da dobiju karcinom dojke u postmenopauzi, iako je to možda zbog njihovog nižeg indeksa telesne mase.

Muškarci vegetarijanci imali su 31 odsto manji rizik od karcinoma prostate, dok je kod peskatarijanaca rizik 20 odsto manji.

„Rezultati ukazuju na to da specifično ponašanje u ishrani kao što je konzumiranje malo mesa i vegetarijanska ili peskatarijanska ishrana može da utiče na smanjenje rizika od određenih karcinoma, u ovom slučaju creva, dojke i prostate“, rekla je dr Đota Mitro, direktorka istraživanja i inovacija u Svetskom fondu za istraživanje karcinoma (VCRF), koji je sufinansirao studiju.

Ovi rezultati potvrđuju dugogodišnji savet VCRF da bi ljudi trebalo da ograniče unos crvenog i prerađenog mesa i da jedu više celovitih žitarica, povrća, voća i mahunarki, dodala je ona.

Autori oksfordske studije su poručili da je manji rizik od karcinoma debelog creva kod onih koji manje jedu meso u skladu sa prethodnim dokazima koji ukazuju na negativan uticaj unosa mesa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.