Večni Satie

0
Foto: Marko Djokovic/BEOGRADSKA FILHARMONIJA

Pijanistkinja Slađana Gajić je je objavila digitalni album „Satie: Relâche“ za britansku izdavačku kuću The state51 Conspiracy. Ovo izdanje je naišlo na veliko interesovanje poštovalaca umetničke muzike širom sveta. To potvrđuju rezultati na Spotfy striming servisu gde album beleži približno 10.000 slušalaca mesečno.

Londonski izdavač The state51 Conspiracy je inače višegodišnji partner kompanije Mascom.

Slađana Gajić je pijanistkinja iz Beograda, dugogodišnji klavirski saradnik Beogradske filharmonije, kao i akademskih horova „Collegium musicum“ i „Obilić“ pod upravom čuvene Darinke Matić – Marović. Povodom snimanja celokupnog opusa Satiea kaže da je to poduhvat kroz koji se upoznaje kompozitor na sasvim intimnom nivou. Prolazi se kroz celokupan razvoj jednog umetnika što daje posebnu dimenziju pri sviranju. Slušajući Satiea, doznajemo koliko je ovaj kompozitor savremen i da ga možemo smatrati tvorcem ambijentalne muzike kakvu je danas poznajemo.

„On nije pratio trendove već je bio ispred svog vremena i pripremio teren za ambijentalnu muziku, kako je i sam to nazivao „music wall paper“ (muzičke tapete) ili „furniture music“ (muzički nameštaj),“back ground music“ (muzika u pozadini)”, kaže Slađana i objašnjava:

“Iznenađena sam aktuelnošću Satiejevih kompozicija u današnje vreme, kao što je to, na primer, njegova Birokratska sonata. Muzički izraz ovog kompozitora je veoma specifičan i prepoznatljiv uz čestu dozu neodoljivog muzičkog humora koji se ogleda i u naslovu kompozicija, kao na primer: Ona koja previše priča.“