Većina republikanaca smatra da je verovanje da je “Tramp pobedio” osnova identiteta partije: “Hoće li Donald pokušati ispočetka?”

0

Rezultati nove ankete CNN -a pokazuju da većina republikanaca smatra da je verovanje da je Donald Trump pobedio 2020. na predsedničkim izborima (što on nije učinio) važno načelo koje potvrđuje da je neko republikanac.

Anketa, objavljena u nedelju, pokazala je da su anketirani republikanci gotovo ravnomerno podeljeni između toga da li bi Tramp trebalo da bude nominovan 2024. ili ne.

Jedan odsto više od polovine smatra da su veće šanse za republikance ako ih bude predstavljao Tramp, dok je 49 posto reklo da bi drugi kandidat bio bolji.

Anketa takođe uključuje listu karakteristika koje bi članovi obe partije trebalo da definišu kao glavne pokazatelje da je neko demokrata ili republikanac.

Na primer, 93 odsto demokrata kaže da je verovanje da bi „savezna vlada trebalo da učini više da pomogne ljudima“ važna osobina, dok je verovanje da bi vlada „trebalo da ima manju moć“ važno za 86 odsto republikanaca.

Jedno od verovanja navedenih za republikance je lažna tvrdnja koju je Tramp izneo u noći nakon predsedničkih izbora 2020. godine, kada je rekao da je pobedio – 59 odsto smatra da je to važan deo pripadnosti republikanskoj partiji.

Upravo su ovakvi pokazatelji važni pred predsedničke izbore koji čekaju Sjedinjene Američke Države 2024. godine.

Samo Donald Tramp zna da li će kandidovati za predsednika SAD na tim izborima, ali sada već svi znamo na čemu će se ta kampanja bazirati.

Baziraće se na laži koju mnogi republikanci sada već smatraju osnovom svog indentiteta – da su pokradeni na izborima.

To je i sam Tramp iskoristio povodom komemoracije za 20. godišnjicu terorističkog napada 11. septembra na kule bliznakinje u Svetskom trgovisnkom centru. On nikada nije želeo da bude deo “kluba bivših predsednika”, pa to što nije mogao da se pridruži Bušu i Obami nije predstavljalo toliki problem za njega.

On je za to vreme obilazio vatrogasce i policajce i na sva usta hvalio svoju administraciju, opet naglasivši da je “pokradena”.

“Znam šta ću da uradim”, rekao je povodom izbora. “Samo, ne mogu o tome da pričam zbog Zakona o finansiranju kampanje. Ali verujem da ćete biti srećni zbog moje odluke”.

Poručio je da je ova godišnjica trebalo da bude proslavljena u duhu pobede, “ali je nesposobna Bajdenova administracija i to upropastila, predavši se u duhu poraza”.

CNN zaključuje priču o Trampovom novom izletu u javnosti tezom da bivši predsednik svakako nikada nije birao sredstva da dođe docilja, a da impičment u tom smislu ništa nije promenio.