A pre “samo” 28 godina…: Na današnji dan održan je prvi referendum za nezavisnost Crne Gore, ogromna većina želela je zajednicu sa Srbijom

0
Foto: Profimedia

Na današnji dan, pre 28 godina, odnosno 1992. godine održan je referendum u Crnoj Gori na kojem se većina građana izjasnila za zajedničku državu sa Srbijom.

Referendum o nezavisnosti Crne gore 1. marta 1992. bio je prvi referendum za crnogorsku nezavisnost. Pitanje na referendumu 1992. bilo je: „Da li ste za to da Crna Goru, kao suverena republika, nastavi da živi u zajedničkoj državi – Jugoslaviji, potpuno ravnopravno sa drugim republikama koje to budu željele“

U Crnoj Gori se na referendumu ogromna većina izašlih građana izjasnila za zajedničku državu sa Srbijom.

Čelnici vladajuće Demokratske partije socijalista i drugih pro-jugoslovenskih političkih stranaka su tada govorili narode Crne Gore i Srbije povezuju etničke, ekonomske, kulturne, istorijske i druge veze i da ih one upućuju na zajednički interes da žive u jednoj državi.

Rezultati su bili sledeći: 95,96 odsto svih regionalnih glasača je izbralo zajedničku državu Srbiju i Crnu Goru, odnosno Jugoslaviju. Izlaznost je bila 66 odsto.

Albanska nacionalna manjina je bokotovala referendum, a isto je učinila i tadašnja opozicija, predvođena Liberalnim savezom, partijom koja se od početka višestranačja zalagala za nezavisnost Crne Gore.

Rezultat ovog referenduma doveo je do formiranja Savezne Republike Jugoslavije 27. aprila 1992. godine.

Drugi referendum o nezavisnosti je održan 14 godina kasnije, 21. maja 2006. godine, posle kog je Crna Gora postala nezavisna država.

Demokratska partija socijalista i dalje je na vlasti u Crnoj Gori.