Veći razmak između vakcina pravi više antitela: Fajzer najbolje štiti u razmaku od 8 nedelja između dve doze

  0

  Veći razmak između prve i druge doze vakcine Fajzer pomažu da imuni sistem napravi veći broj antitela, otkriveno je u britanskoj studiji.

  Stručnjaci kažu da je ovo otkriće u skladu sa odlukom Velike Britanije da poveća razmak između dve doze, u odnosu na inicijalnu preporuku Fajzera da razmak bude tri nedelje, preneo je danas BBC.

  U tekstu se dodaje da razlika od osam nedelja daje najbolje rezultate u borbi protiv delta soja kovida.

  Velika Britanija je prvobitno proširila razmak između dve doze na 12 nedelja, na kraju 2020. godine. Međutim, kada je počela vakcinacija mlađih osoba, ljudima je savetovano da uzmu drugu dozu posle osam nedelja.

  Istraživanje koje je finansirala vlada još nije prošla recenzije.

  U svrhu studije, istraživači su uporedili imuni odgovor 503 člana Nacionalne zdravstvene službe (NHS), koji su primili doze u različitim intervalima.

  Otkriveno je da kraće i duže pauze između dve doze stvaraju jak imuni odgovor, ali da je razmak od tri nedelje stvorio manje antitela nego desetonedeljni razmak.

  Profesorka Suzana Duanči, šef Pič studije na univerzitetu Oksford, rekla je da su dve doze bolje nego jedna, ali je dodala da je druga doza fleksibilna, zavisno od okolnosti.

  Za trenutnu situaciju u Velikoj Britaniji rekla je da je osam nedelja najbolji razmak između dve doze, jer ljudi žele da prime dve doze, a pritom dosta cirkuliše delta soj.

  “Nažalost, ne vidim da virus nestaje, tako da morate da balansirate i dobijete najbolju zaštitu koju možete”, kazala je ona.

  Doktorka Rebeka Pejn, još jedna učesnica studije, sa univerziteta u Njukaslu, rekla je da doziranje daje jak imuni odgovor na kovid-19 posle dve doze, ali i da je neophodno izvesti još studija kako bi se u potpunosti shvatio klinički značaj istraživanja”.