Veće za nacionalnu bezbedost Crne Gore: Zabrinuti smo zbog tenzija uoči ustoličenja

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Veće za nacionalnu bezbednost izrazilo je zabrinutost zbog stanja bezbednosti u Crnoj Gori uoči najavljenog ustoličenja mitropolita Crnogorsko primorskog Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikija na Cetinju.

Kako se navodi u saopštenju, izdate su smernice organima obaveštajno-bezbednosnog sektora Crne Gore da pojačaju koordinaciju u cilju očuvanja ustavnog poretka i zaštite Ustavom predviđenih prava i sloboda.

Veće za nacionalnu bezbednost apeluje na sve društveno-političke aktere, predstavnike medija, kao i sve građane, da daju doprinos smirivanju tenzija i očuvanju mira i sigurnosti.

Ujedinjene nacije i Evropska unija izrazile su zabrinutost zbog “rastućih tenzija i retorike podela” uoči ustoličenja mitropolita Joanikija.

U Crnoj Gori su izuzetno podignute tenzije zbog najavljenog ustoličenja kome se oštro protive crnogorske nacionalne organizacije, udruženja i gotovo sve opozicione parlamentarne partije, koje i najavljuju protest građana. Prisustvo na protestu zbog ustoličenja na Cetinju najavio je i predsednik Crne Gore Milo Đukanović a očekuje se da se na Cetinju okupi veliki broj građana.

Načelnik Centra za bezbednost (CB) Dalibor Šaban izjavio je da se bezbednost u gradu prati iz minuta u minut i da su “tenzije i zapaljiva verbalna retorika sve prisutnije” uoči najavljenog ustoličenja mitropolita Crnogorsko primorskog Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikija.

Bolnica na Cetinju je, kako je saopšteno, naložila da se svi pacijenti kojima stanje to dozvoljava otpuste iz bolnice i da se ne primaju novi, osim hitnih slučajeva.

Agencija Beta saznaje i da su pojedini Cetinjani odlučili da žene i decu prebace za vikend u neki od drugih gradova u Crnoj Gori iz straha za njihovu bezbednost.

Premijer Zdravko Krivokapić je rekao ranije da neće prisustvovati ustoličenju mitropolita Joanikija (Mićovića) na Cetinju, rekavši da je moguća zabrana tog događaja krajnja mera ukoliko rizici budu predstavljali opasnost po građane.

Ustoličenje mitropolita Joanikija najavljeno je uz prisustvo drugih arhijereja SPC na čelu sa patrijarhom Porfirijem. 

Mitropolija crnogorsko-primorska SPC je prethodno odustala od dovođenja vernika na Cetinje u vreme ustoličenja, ali veliku svečanost pravi u Podgorici 4. septembra u Hramu Hristovog vaskrsenja. Najavljeno je prisustvo na hiljade vernika, bogat kulturno zabavni program, a pripreme uveliko teku.