Veća izlaznost u Novom Sadu nego prethodnih godina: Do 18 časova glasalo oko 54 odsto građana

0
(BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/MO)

Izlaznost u Novom Sadu je za sada veća nego prethodnih godina.U do 18 časova u Novom Sadu je glasalo 54,18 odsto birača, podaci su Gradske izborne komisije.

Prema podacima Gradske izborne komisije (GIK), izlaznost u Novom Sadu do 16 časova bila je 43,55 odsto, a do 14h je 33,32 odsto. Na pojedinim biračkim mestima zabeležene su zloupotrebe,kao što je slikanje glasačkih listića.  

Aktivisti Omladinsko studentske akcije (OSA) ispred posmatračke misije Lokalnog fronta sprečeni su da obavljaju svoju posmatračku dužnost uz fizički napad, oduzimanje telefona i ograničavanje kretanja.

Incident se dogodio ispred biračkog mesta OŠ „Đura Jakšić“ u Kaću, gde su otišli zbog dojave da se u kafani preko puta biračkog mesta odvija kupovina glasova, navode posmatrači.

Bilo je dosta poteškoća sa UV lampama, pa je na pojedinim biračkim mestima moralo da bude nekoliko kratkih prekida glasanja. 

“Stizale su informacije i nepravilnostima, bilo je nekih poteškoća u smislu biračkih odbora, da se neko neprimereno obratio posmatračima, ali greške nisu takvog karaktera da bi bilo poništeno glasanje na tim biračkim mestima”, rekao je zamenik predsednika GIK-a, Milovan Šijakov.

GIK nije zaprimila nijedan zvaničan prigovor niti ima informacije o paralelnim biračkim spiskovima.

U Novom Sadu je na izborima 2016. do 14 časova bilo je izašlo 26 odsto birača, dok je na izborima 2020. trenutnih 33 odsto dostignuto tek oko 16 sati, preneo je 021.