Već nakon prve doze AstraZenekine vakcine opasnost od hospitalizacije manja za 94 odsto

0
Profimedia

Stručnjaci u Velikoj Britaniji analiziraju efekte vakcinacije koja je uzela ozbiljnog maha i prvi podaci su ohrabrujući. Osnovni zaključak je da nakon četiri nedelje od prve doze u visokom procentu rastu šanse da će imunizovani pacijent izbeći hospitalizaciju, prenosi Sky News.

Najvažniji deo istraživanja urađen je u Škotskoj, gde su profesori sa najvažnijih tamošnjih univerziteta potvrdili da vakcina koju su proizveli AstraZeneca i Oksford u 94 odsto slučajeva isključuje mogućnost hospitalizacije, četiri nedelje od prve doze.

Činjenica da već prva doza vakcine ima takav efekat, može da ohrabri i one koji su iz nekog razloga u dilemi da li bi trebalo da se vakcinišu.

Britanski stručnjaci su potvrdili i da nakon prve doze Fajzerova vakcine, u 85 odsto slučajeva ne postoji mogućnost da se kod pacijenata razviju takvi simptomi zbog kojih bi morali da završe u bolnici na lečenju.

Stručnjaci ističu da ovi podaci ohrabruju naročito kada se uzme u obzir da nisu rađeni na malom uzorku – od 8. decembra do 15. februara, kada je istraživanje vršeno, vakcinu je primilo više od 20 odsto škotske populacije.