“Već danas bih otkazao let iz Londona, ali nisam ja taj koji odlučuje…”: Dr Tiodorović o opasnosti od novog soja koronavirusa

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO)

Epidemiolog dr Branislav Tiodorović je je rekao da bi po njemu, odluka Srbije o prekidu aviosaobraćaja bila dobra sa stanovišta zaštite stanovništva od novog soja virusa, koji se prema podacima britanskih zvaničnika širi 70 odsto brže od drugih sojeva kovid-19, ali da nije on taj koji odlučuje o tome.

“Vrlo je važno da pratimo takoreći iz sata u sat kretanje sa novim mutacionim oblikom virusa u Velikoj Britaniji, koji se pojavio i u nekim državama u EU. Ja bih kada bi odlučivao, nije to moje, zna se ko o tome odlučuje, današnji popodnevni let iz Londona otkazao. Mislim da je to potpuno jasno i moje kolege su rekle da treba otkazati letove iz Londona”, objasnio je dr Tiodorović, prenosi RTS.

“Malo se za sada o svemu tome zna, barem u javnosti. Naučnici i virusolozi koji ga direktno prate kažu da nema nekih karakteristika zbog kojih bi trebalo da strahujemo. Međutim, on se lakše širi što je dovoljna karakteristika da se ipak obrati pažnja na njega”, ocenio je Tiodorović.

Dodao je da naučnici objašnjavaju da vakcina koja je već verifikovana za upotrebu kod nas i u EU deluje i na mutirani soj virusa.

“I to bi trebalo da bude tako. Međutim, ja sam za to da ipak malo sačekamo, procenimo, malo pogledamo, sprovedemo mere kako bi onemogućili njegov dolazak na našu teritoriju”, istakao je dr Tiodorović.

Međutim, kako je naglasio, trebalo bi imati u vidu i druge zemlje u kojima je ovaj soj potvrđen, kao i tranzitni saobraćaj koji bi takođe mogao da uveze ovu mutaciju u Srbiju.

“To je lakše reći nego uraditi jer ne mora da dođe direktno uz Velike Britanije, može da doe iz bilo kojedruge zemlje u tranzitu i kod nas”, objasnio je dr Tiodorović.

U petak procena situacije 

Govoreći o epidemiološkoj situaciji u Srbiji dr Tiodorović je naveo da se u manjim kovid bolnicama uočava blagi pad broja prijema i više otpusta, ali u velikim centrima, kliničkim centrima pre svega u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu to se ne uočava.

“Još se može reći da još uvek postoji veći broj primljenih nego otpuštenih pacijenata. Prema tome još uvek imamo jednu situaciju koju moramo dobro da pratimo i koja može da otvori mogućnost da se ovo poboljša, ali ja ne bih bio tako veliki optimista, moramo sačekati još nekoliko dana da bi imali pravi pregled situacije”, objasnio je dr Tiodorović.

Dodap je da će u petak Krizni štab ponovo da proceni kompletnu situaciju, i na osnovu te situacije da odluči da li će da produži ove mere koje su sada na snazi.

“Ja se ipak nadam, možda sam i optimista da će to tako biti, neće valjda doći do toga da imamo pogoršanje jer ja ipak smatram da se ogroman broj stanovništva ponaša vrlo odgovorno u sprovođenju mera i mislim da zaslužuju svaku pohvalu”, rekao je dr Tiodorović.

Napomenuo je da ga brinu pozivi na doček Nove godine.

“Moram da napomenem da ima pojava koje nisu baš za očekivanje bile, a to je pozivanje za doček Nve godine, aranžmani za školski raspust. Mislim da je to veoma rano za tako nešto, ipak treba dovoljno elemenata da bi to moglo da se radi”, rekao je dr Tiodorović.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500