Veber: Poseta delegacije EP svež signal podrške evrointegracijama Srbije

0
Foto: Tanjug

Lider Evropske narodne partije Manfred Veber rekao je u Beogradu da je poseta delegacije Evropskog parlamenta na samom početku rada nove Evropske komisije svež signal podrške za evropsku perspektivu Srbije i čitavog regiona, preneo je N1.

Veber je podsetio da proces pristupanja nije automatski već je stvar angažovanja.

On je rekao da Srbija i Evropska unija imaju zajedničku ideju, a to je evropski način života, te da je dobro što Srbija pokazuje spremnost da se približi EU.

“Proces modernizacije podrazumeva borbu protiv korupcije, borbu za slobodu štampe, demokratske strukture i principe, vladavinu prava, nezavisnost institucija. Nije reč o tome da se posao uradi samo da bi postali član, već vidim spremnost da se svi koraci sprovedu kako bi Srbija i njeni građani postigli to da žive u savremenom društvu”, dodao je lider EPP.

Srbija, kako je naveo, ima perspektivu i postiže dobre rezultate, što će možda sprečiti odliv mozgova, problem čitavog regiona.

“To nije budućnost Evrope. Budućnost Evrope je da mlade generacije imaju perspektivu ovde u Srbiji i u drugim zemljama centralne i istočne Evrope”, rekao je Veber.

On je dodao i da je blokiranje otvaranja pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom bila istorijska greška i da je načinilo štetu procesu proširenja. U delegaciji Evropskog parlamenta koja od ponedeljka boravi u dvodnevoj poseti Srbiji pored Vebera je i izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik.

Oni će se popodne sastati sa ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović, kao i sa predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković.

Prema nezavničnim najavama za utorak je u planu sastanak delegacije sa predstavnicima opozicije.

Na pitanje da li će se sastati sa predstavnicima opozicije Veber je rekao da će razgovarati sa svim političkim snagama ukoliko bude imao priliku.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime