Veb-sajtovi ruske Vlade meta navodnih sajber napada: “Jači su dva do tri puta od najozbiljnih incidenata koji su zabeleženi”

0
EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Veb-sajtovi ruske Vlade suočavaju se sa sajber napadima bez presedana, pa su stoga preduzeti tehnički napori kako bi se filtrirao strani veb saobraćaj, prenosi Gardijan, pozivajući se na rusku agenciju Tass.

Vladina tela i kompanije koje su u vlasništvu države bile su meta napada hakera zbog dešavanja u Ukrajini. Veb-sajtovi Kremlja, vodećeg prevoznika Aeroflota i Sberbanke su među onima koji su imali probleme sa pristupom internetu u prethodnim nedeljama.

Iz nadležnog ministarstva naveli su da rade na prilagođavanju novim uslovima.

“U prethodnom periodu je njihova snaga dosezala 500 gigabajta, a sada iznosi jedan terabajt. To je dva do tri puta jače od najozbiljnijih incidenata ove vrste koji su do sada zabeleženi”, rekao je navodno ruski ministar nadležan za digitalna pitanja.

S obzirom na to da se Rusija susreće sa izolacijom iz globalnih finansijskih i lanaca snabdevanja, njena vlada je predložila seriju mera kojima je podržan IT sektor.

Tehnološke kompanije dobiće značajne poreske olakšice i povoljnije uslove, a ministar je navodno predložio i transfer komponenti tehničke podrške stranih kompanija u nekoliko faza.

Prema navodima Interfaksa, ministarstvo zaduženo za digitalne poslove predložilo je ulaganje 14 milijardi rubalja u razvijanje IT kompanija u formi stipendija, međutim, ova informacija još uvek nije potvrđena.