Vazdušni napadi na Pojas Gaze zbog lansiranja zapaljivih balona: Meta fabrika za proizvodnju oružja…

0

(Beta-AP) – Izraelski borbeni avioni izveli su udare na postrojenje za proizvodnju oružja u pojasu Gaze u znak odmazde za lansiranje balona sa zapaljivim materijalom preko granice u Izrael, rekla je jutros izraelska vojska.

Izveštaja o žrtvama u udarima izvedenim protekle noći nije odmah bilo, a vojska je navela da je gađala postrojenje koje koristi islamski ekstremistički Hamas, vladajući u Gazi, za istraživanje i razvoj oružja.

To su treći udari iz vazduha na Gazu od kraja 11-dnevnog rata koji je izraelska vojska vodila protiv Hamasa u maju.

Izrael tako odgovara svaki put kada aktivisti koje mobiliše Hamas puste balone sa zapaljivim materijom da bi izazvali požare na obližnjim poljima na južnoj izraelskoj teritoriji.

Hamas koristi takvu taktiku da izvrši pritisak na Izrael i međunarodne posrednike ne bi li ublažili parališuću blokadu uvedenu kada je Hamas silom preuzeo vlast u Gazi od snaga lojalnih umerenijem Fatahu.

Izrael je zapretio da će odgovarati i na najmanje napade dok egipatski i međunarodni posrednici pokušavaju da učvrste neformalan prekid vatre kojim je okončan najnoviji rat.

Jevrejska država je nedavno ublažila restrikcije kako bi se dozvolila isporuka goriva koji je finansirao Katar, proširio zonu za ribolov u Sredozemenom moru u pojasu Gaze i dozvolio povećanje prekogranične trgovine.

Kako je navedeno je rekla da takvi koraci zavise od toga da li će Hamas očuvati primirje duž granice.