(Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je vašingtonski sporazum Srbije i Kosova o normalizaciji ekonomskih odnosa veoma važan za očuvanje mira, ali da ne očekuje da uskoro dovede do političkog dogovora dve strane.

„Mislim da su takvi sporazumi veoma važni za očuvanje mira i da jednom zauvek rešimo naše probleme kako bismo obezbedili jasnu budućnost za našu decu. Ne kažem da smo blizu političkog rešenja“, rekao je Vučić za agenciju Rojters.

Agencija međutim dodaje da je Vučić ekonomsku saradnju opisao ka „ključ“ za bilo kakve političke dogovore u budućnosti.

U prvom intervjuu za neki zapadni medij od povratka iz Vašingtona, gde se 4. septembra obavezao na normalizaciju ekonomskih odnosa s Kosovom, Vučić je rekao da će politika Srbije i dalje uključivati balansiranje sa Istokom i Zapadom, čak i ako to znači povremenu ljutnju obe strane.

„Ako živite u maloj zemlji koja je geografski na raskršću, onda vaša politika treba da bude očuvanje mira i stabilnosti, ili tako što se ne sporite ni sa kim, što je nemoguće, ili tako što se sa svima jednako sporite“, rekao je Vučić.

Dodao je da je Srbija „na evropskom putu, ali da mora da živi“.

„Srbija ima prijatelje u SAD, ali ima prijatelje i u Moskvi i Pekingu i ne stidi ih se“, naveo je.

Povodom nedavnog otkazivanja učešća na planiranoj vojnoj vežbi sa Belorusijom i Rusijom, i suspendovanja vojnih aktivnosti sa svim partnerima u narednih šest meseci, Vučić je rekao da Srbija „ponekad mora da štiti vojnu neutralnost tako što će biti sasvim sama“.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.