Vlasti u Vašingtonu uvele su policijski čas, pošto brojne policijske snage ni posle nekoliko sati nisu uspele da zauzdaju učesnike protesta, okupljene oko Bele kuće.

Protesti koji su počeli u noći između subote i nedelje, prethodne večeri dodatno su eskalirali, a u više od 20 gradova uvedeni su policijski časovi, prenose mediji.

Nekoliko požara zapaljeno je u neposrednoj blizini mesta u kojem borave predsednici SAD, a pošto suzavac i pendreci nisu uspeli da obeshrabre demonstrante, uveden je policijski čas.

Taj potez vlasti, međutim, nije obeshrabri demonstrante koji su nastavili da pale vatre nedaleko od Bele kuće.

Protesti se, kako piše Njujork tajms, održavaju u 140 grdova u SAD. Policija je do sada uhapsila više od 4.000 ljudi.

Jednako dramatično bilo je u Filadelfiji, gde su se demonstranti u nekoliko navrata sukobili sa policijom, a izgrednici su porazbijali i zatim opljačkali nekoliko velikih prodavnica.

Događaji u ovom gradu u prvi plan izbacili su duboke podele koje vladaju u vrhu vlasti, pa su lokalni zvaničnici veći deo noći, kako piše Filadelfija inkvajerer, proveli međusobno se optužujući ko je kriv zbog činjenice da su demonstracije dočekali nespremni.

Tokom nereda, iz vatrenog oružja ranjeno je najmanje 13 osoba, uključujući i dvanaestogodišnjeg dečaka, kojeg su u ruku pogodila dva metka.

Do kasno uveče po lokalnom vremenu, policija je uhapsila bezmalo 300 ljudi, od čega 66 zbog pljačke i četvoro zbog napada na snage reda.

U Mineapolisu, gde su i počeli protesti koji su se, kasnije proširili širom SAD, zbog kršenja policijskog časa uhapšeno je 150 osoba.

Tokom protesta, u masu od oko 1.000 ljudi uleteo je kamion. Vozač je odmah uhapšen, a policija je saopštila da „možda nije znao da su put blokirali demonstranti“. U ovom incidentu nije bilo povređenih.

Pored toga, od nedelje ujutro, otprilike 5.000 pripadnika Nacionalne garde aktivirano je u 15 država i Vašingtonu, sa još 2.000 spremnih da se uključe u odbranu, ako bude bilo potrebno.

Demonstranti su sinoć razbijali izloge, sukobljavali se sa policijom, gađali ih kamenicama, flašama, a oštećeno je i nekoliko spomenika, uključujući i memorijalni centar „Linkoln“ u Vašingtonu.

Desetine policajaca povređeno je tokom protesta tokom poslednjih nekoliko dana, izjavio je šef policije Denvera.

u Njujorku, policajci su napali novinara Vol strit džurnala i u nekoliko navrata ga štitom udarili u glavu.

U Birmingemu u Alabami, demonstranti su srušili spomenik posvećen Konferderaciji.

Lokalne vlasti otpustile su dvojicu policajaca u Atlanti, navodeći da su bili preterano nasilni prema osobama koje su na silu izvukli iz automobila. 

Neredi su zabeleženi i u Detroitu, San Dijegu, Portlandu…


Komentar(1)

  1. Eto
    1. juna 2020. 19:27

    Tramp sta je trazio - nemire, rasizam i krv - to je i dobio, samo se on nadao da ce to biti njemu u prilog, jer on i ne moze da zamisli da iko moze biti protiv "stabilnog genije" za kakvog je sam sebe proglasio!

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.