(Beta-AP) – Vatikan je danas stao u odbranu penzionisanog pape Benedikta XVI rekavši da ne treba tražiti „lakog žrtvenog jarca i donositi presude po kratkom postupku“.

To je prva zvanična reakcija Vatikana na optužbe na račun Benedikta da je kao nadbiskup Jozef Racinger u Minhenu znao za četiri slučaja seksualnog zlostavljanja unutar Rimokatoličke crkve i nije ragovao.

Te optužbe iznete su u izveštaju nakon nezavisne istrage koju je za minhensku nadbiskupiju sprovela advokatska kancelarija Vestfal špilker vaštl.

Šef službe Vatikana za odnose sa javnošću Andrea Tornijeli je dao komentar na izveštaj u tekstu objavljenom na portalu Vatikan njuz.

U njemu je Tornijeli podsetio da je Benedikt bio prvi papa koji se susreo sa žrtvama zlostavljanja, da je uveo stroge norme za kažnjavanje sveštenika koji su silovali decu i da je uputio crkvu da ide „putem poniznosti tražeći oproštaj za krivična dela svojih sveštenika“.

„Sve ovo se ne može ni zaboraviti ni izbrisati“, napisao je on i dodao da su žrtve često tretirane kao neprijatelji crkve, ali da je upravo Racinger pomogao da se takav stav promeni slušajući žrtve i tražeći od njih oproštaj.

Tornijeli je napomenuo da izveštaj nije sudska kazna i rekao da će pomoći u borbi protiv ovog problema samo ukoliko se informacije „ne svedu na traganje za lakim žrtvenim jarcima i donošenjem presuda po kratkom postupku“.

Trenutni nadbiskup u Minhenu, kardinal Gerhard Marks, trebalo bi sutra da održi konferenciju za novinare na kojoj će govoriti o izveštaju i optužbama na njegov račun.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.