Vatikan: Počelo suđenje sveštenicima za seksualno zlostavljanje dečaka

0
(Beta/AP Photo/Riccardo De Luca, File)

(Beta) – U vatikanskom krivičnom sudu danas je počelo suđenje dvojici sveštenika, jedan je optužen za seksualno zlostavljanje dečaka koji pomaže crkvi, a drugi za prikivanje tog dela.

Optužbe su naglas pročitane u sudnici što je prvi put da Vatikan detaljno opisuje slučaj protiv sveštenika, od kojih je jedan bio stariji učenik bogoslovije u vreme zlostavljanja koje obuhvata period od 2007. do 2012. godine, dok je drugi tada bio rektor seminara mladih.

Slučaj se dogodio u palati Svetog Pija Desetog u okviru Vatikana, preko puta mesta gde živi poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja.

Bogoslovija, koju vodi religijsko udruženje Komo (Como), služi kao prebivalište za dečake uzrasta od 12 do 18 godina, koji pomažu tokom mise pape u crkvi Svetog Petra.

Prema optužnici, Gabriele Martineli (Martinelli) (28) optužen je za zloupotrebu ovlašćenja starijeg predstavnika seminara da bi mlađu žrtvu primorao na “telesna dela” sodomije i masturbacije, koristeći nasilje i pretnje.

Bivši rektor Enriko Radiče (Enrico Radice), optužen je da je Martineliju pomogao da izbegne istragu tvrdeći da su navodi žrtve neutemeljeni, a vatikanskim tužiocima je rekao da nije znao za seksualno zlostavljanje u palati.

Ni Martineli ni Radiče nisu se izjasnili o optužnici. Sledeće ročište zakazano je za 27. oktobar.