Vaspitačica u Prokuplju zaražena koronom: “Nije znala, ona je asimptomatski slučaj…”

0
Foto: Profimedia

Jedna vaspitačica Predškolske ustanove (PU) “Neven” u Prokuplju pozitivna je na koronavirus, kazala je Agenciji Beta direktorka te ustanove Vesna Jovanović.

Jovanović je kazala da je to otkriveno nakon što je na koronavirus testirano svih 108 vaspitačica i drugih zaposlenih u toj ustanovi.  

“Testiranje je obavljeno na našu inicijativu, nije bilo obavezno, ali smo mi hteli i to da proverimo uz sve već preduzete mere zaštite propisane od Ministarstava prosvete i zdravlja”, rekla je Jovanović.

Jovanović je naglasila da se radi o asimptomatskom slučaju i da “pošto nije imala nikakve simptome vaspitačica nije ni znala da je inficirana koronavirusom”.

“Ona je kao i sve naše vaspitačice radila sa zaštitnom opremom, maskom, rukavicama, zaštitnim mantilom i vizirom pa nije postojala mogućnost da se infekcija raširi po kolektivu, niti da neko dete bude inficirano”, kazala je Jovanović.

Kako je navela o situaciji u prokupačkom vrtiću “Bajka”, gde je radila inficirana vaspitačica, odmah je obavešten epidemiolog prokupačkog Doma zdravlja Aleksandar Cvetanović kao i nadležne službe i ministarstva.

“Prema proceni epidemiologa a nakon dezinfekcije svih objekata PU “Neven” doneta je odluka da vrtić nastavi sa radom a inficirana vaspitačica poslata je u kućnu izolaciju”, kazala je Jovanović.

Od 11. maja u Prokuplju je posle dvomesečne pauze zbog pandemije korona virusa ponovo počela da radi PU “Neven” i to u samo dva objekta “Bajka” i “Biseri” koja trenutno pohadja 35 dece od 1.000 koliko ih je ove godine upisano u prokupačke vrtiće. 

(Beta)