(Beta-AFP) – SAD će poslati izaslanika na Bliski istok da pozove Izraelce i Palestnice na smirivanje situacije posle niza napada i okršaja poslednjih dana, rekao je danas šef američke diplomatije Entoni Blinken.

Hadi Amr, pomoćnik sekretara za izraelska i palestinska pitanja u američkom Stejt departmentu ima zadatak da u ime predsednika Džozefa Bajdena traži „smirivanje nasilja“, rekao je Blinken.

Blinken je pozvao Izrael da učini „sve u svojoj moći“ da izbegne civilne žrtve, pošto je poslednjih dana u sukobima Izraela i Palestinaca poginulo više desetina ljudi.

„Mislim da Izrael ima dodatni zadatak da pokuša da učini sve u svojoj moći da izbegne civilne žrtve, čak iako ima prava da brani svoje stanovništvo,“ rekao je državni sekretar SAD, i dodao da su slike mrtve palestinske dece „srceparajuće“.

EU je pozvala danas na hitan prekid nasilja u Izraelu i u Palestinskim teritorijama da bi se „izbegao širi sukob“, u izjavi šefa evropske diplomatije.

„Neprihvatljivo je nasumično lansiranje raketa Hamasa i drugih grupa u pravcu izraelskih civila. Priznajući legitimnu potrebu Izraela da štiti svoje civilno stanovništvo, odgovor treba da bude srazmeran i uz maksimalno uzdržavanje od upotrebe sile,“ rekao je visoki predstavnik EU Žozep Borel.

Borel je rekao je da je EU „užasnuta“ velikim brojem mrtvih i ranjenih među civilima, uključujući i decu, i dodao da prioritet treba da bude zaštita civila.

„Svi mogući napori treba da budu usmereni ka izbegavanju civilnih žrtava i ka smirivanju“, rekao je Borel.

U palestinskim raketnim napadima na Izrael i izarelskim napadima na Pojas Gaze, od ponedeljka je stradalo najmanje 62 ljudi.

„Ta situacija sledi posle više dana tenzija i okršaja u Jerusalimu, posebno na svetim mestima i posle ponovnog jačanja nasilja u gradovima u Izraelu i na Zapadnoj obali“, rekao je šef evropske diplomatije.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.