Mirovni plan predsednika SAD Donalda Trampa će uključiti značajne ekonomske podsticaje za Palestince, ali po svoj prilici ne i punu državnost, objavio je Vašington post, preneli su mediji.

Očekuje se da će ta inicijativa biti predstavljena u narednim mesecima i ponuditi Palestincima poboljšanu verziju statusa kvo sa naglaskom na „autonomiju“ i „suverenitet“, navodi američki dnevnik na osnovu intervjua sa anonimnim zvaničnicima SAD, te ličnostima upoznatim sa predlozima.

Umesto državnosti, Vašington će ponuditi desetine milijardi dolara pomoći i investicija iz bogatih zemalja Zaliva Palestincima i na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze, te Egiptu i Jordanu.

„Ekonomski plan deluje jedino ako ga region podržava“, rekao je jedan američki zvaničnik.

Uprkos očekivanjima da će arapske države platiti račun, Trampova administracija im nije obelodanila detalje plana i nije ponudila garanciju palestinske državnosti, konstatuje se u novinskom izveštaju.

U isto vreme se čini da Vašington shvata da je plan koji se usredsređuje isključivo na ekonomiju i ignoriše političke aspiracije osuđen na propast.

„Ali to nije takozvani ekonomski mir. Mi ozbiljno uzimamo u obzir oba aspekta, politički, koji se bavi ključnim pitanjima, i ekonomski“, rekao je neimenovani zvaničnik.

„Mi shvatamo da ako politički aspekt nije čvrst, ekonomski aspekt je beznačajan. U isto vreme politički aspekt neće uspeti bez odgovarajućeg ekonomskog plana“, dodao je on.

On, međutim, nije mogao da kaže kada će plan biti predstavljen.

U međuvremenu, usred rastućih špekulacija da Trampov mirovni plan neće uključiti palestinsku državnost, više od 30 bivših evropskih političara je pozvalo Evropsku uniju da ponovo potvrdi posvećenost rešenju decenijskog sukoba dva naroda po modelu dve države i da se odbaci svaki plan koji se ne bavi palestinskim zahtevima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.