Vaseljenski Patrijarh Vartolomej osudio rusku invaziju na Ukrajinu: “Zverski čin koji izaziva ogromnu patnju”

0
EPA-EFE/Chris Kleponis / POOL

(Beta-AP) – Duhovni vođa pravoslavnih hrišćana Vaseljenski Patrijarh Vartolomej I osudio je danas rusku invaziju na Ukrajinu opisavši je zverskim činom koji izaziva ogromnu patnju.

“Nije moguće zamisliti koliko je razaranja ova strašna invazija izazvala za ukrajinski narod i ceo svet”, rekao je Vartolomej.

On se sastao sa katoličkim nadbiskupom Stanislavom Gadeckim, predsednikom Poljske biskupske konferencije, koji je rekao da ruske akcije nose obeležja genocida i direktno osudio Rusiju. 

Poljski crkveni vođa je ranije ovog meseca pozvao poglavara Ruske pravoslavne crkve, patrijarha Kirila, da iskoristi svoj uticaj na ruskog predsednika Vladimira Putina i zahteva prekid rata i povlačenje ruskih vojnika.

Poljska je prihvatila najveći broj ljudi koji su izbegli iz Ukrajine.

Vaseljenski patrijarh Vartolomej, čije je sedište u Istanbulu, smatra se “prvim među jednakima” među pravoslavnim patrijarsima, s tim što drugi poglavari pravoslavnih crkva širom sveta, uključujući i Kirila, mogu da imaju više moći u svojim državama.

Stanovništvo Ukrajine je uglavnom pravoslavno, ali je podeljeno između dve pravoslavne crkve, nezavisne sa sedištem u Kijevu i druge, lojalne Ruskoj pravoslavnoj crkvi.

Kiril i Ruska pravoslavna crkva prekinuli su kontakt sa Vartolomejem nakon što je istanbulski patrijarh priznao pravoslavnu crkvu Ukrajine kao nezavisnu od moskovskog patrijarha 2019. godine.