Varheji: Vlada Srbije ima moć da sprovede reforme, to je uslov za nova poglavlja

1
Foto: Profimedia

(Beta) – Vlada Srbije ima svu potrebnu moć da sprovede evropske reforme, a tad će Evropska komisija moći da uveri članice EU da treba otvoriti nova poglavlja u pregovorima sa Srbijom, izjavio je danas u Evropskom parlamentu (EP) evropski komesar za proširenje Oliver Varheji.

Varheji je na video-konferenciji s članovima Spoljnopolitičkog odbora (AFET) o situaciji u Srbiji i Crnoj Gori naglasio da se “jedinstvena prilika mora iskoristiti”, takodje i zato što će to omogućiti da Dijalog Beograd-Priština bude okončan uspehom.

Evropski komesar je istakao da je Srbija imala veoma dobre rezultate u ekonomskoj politici sve do epidemije korona virusa i, osvrćući se i na reforme u Crnoj Gori, dodao da je ohrabrujuće to da su sve zemlje Zapadnog Balkana, kao i članica EU, Bugarska, odlučile da stvore jedinstveno tržište.

Varheji je ukazao na rešenost EU da regionu pomogne da se oporavi svojim paketom pomoći od devet milijardi evra za otklanjanje posledica epidemije i očekivanim prilivom međunarodne finansijske i ekonomske pomoći, obezbedjenjem vakcine.

EU je dala i daće Zapadnom Balkanu najveću pomoć, taj region je ekonomski i trgovinski vezan za Uniju, podvukao je evropski komesar, uz opasku da Srbija u regionu ima ključnu ulogu jer se i 65 odsto njene trgovine odvija s EU.

To pokazuje, po njegovim rečima, da drugi spoljni uticaji na Zapadni Balkan nikako ne mogu da dovedu u pitanje srž saradnje EU i tog regiona i zato što je to zalog priključivanja tog područja Evropskoj uniji.

Na pitanja poslanika o tome šta Evropska komisija misli da učini da bi se zaustavilo nazadovanje demokratije i manjak vladavine prava, nezavisnosti pravosudja i slobode medija, komesar je odgovorio ocenom da vlada u Beogradu sada može da sprovede reforme pravosudja i drugog.

Varheji je rekao da je Evropska komisija  zadovoljna time što je srpska vlada izradila medijsku strategiju, tako da se očekuje napredak u jačanju slobode izražavanja i medija.

Naveo je da Evropska komisija veruje da će nova vlada i parlament Srbije uložiti napore da se sve političke stranke uključe u politički život pre sledećh izbora u Srbiji kroz dve godine.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500

1 KOMENTAR

  1. Srbija nece dobiti nista od EU. Moze da prodje kao Grcka ako slusa njihove savete. Buducnost Srbije je kao Evropska stanica Svilenog Puta koga gradi Kina.

Comments are closed.