Varhelji: “Motrimo na transformaciju kosovskih bezbednosnih snaga…”

0

(Beta) – Evropska unija pažljivo prati “transformaciju kosovskih bezbednosnih snaga”, kao i NATO, i i dalje smatra da mandat te organizacije može biti promenjen isključivo kroz inkluzivan i postepen proces “u skladu sa Ustavom Kosova”, izjavio je evropski komesar za proširenje Oliver Varheji.

Na pitanje poslanice ultradesničarske grupe Identitet i demokratija u Evropskom parlamentu (EP), koja je od Varhejija zatražila da se oglasi o ugovoru kojim je Priština kupila od Turske 14 oklopnih vozila “Vuran 4×4”, za 9,7 milijardi evra, evropski komesar se pozvao na nekadašnju šeficu evropske diplomatije Federiku Mogerini, navodi televizija N1.

Mogerini je na pitanje iste poslanice o “formiranju Bezbednosnih snaga Kosova 14. decembra 2018. godine” odgovorila navodeći da “Evropska unija, kao i NATO, i dalje smatra da mandat Kosovskih bezbednosnih snaga može biti promenjen jedino kroz inkluzivan i postepen proces u skladu sa Ustavom Kosova*”.

Francuska poslanica u EP Dominik Bild postavila je u julu pitanje Varhejiju “da li Evropska komisija namerava da osudi postepenu transformaciju Bezbednosnih snaga u vojsku, posebno imajući u vidu protivljenje predstavnika srpske manjine”.

Jedna od razlika u odgovorima Mogerini i Varhejija je što evropski komesar nije stavio zvezdicu uz naziv takozvanog Kosova.

Beograd i Priština su 2012. godine u Briselu potpisali Dogovor o regionalnom predstavljanju i saradnji, koji predviđa da uz naziv “Kosovo” stoji zvezdica koja upućuje na fusnotu. Prema Dogovoru, u fusnoti piše da naziv “Kosovo*” ne prejudicira status i da je u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244 i “mišljenjem Međunarodnog suda pravde o Deklaraciji o nezavisnosti Kosova”.