Varajeti o novom filmu Dragana Bjelogrlića: “Toma” – biografski prikaz srpskog pevača Tome Zdravkovića, poznatog po beomskom načinu života

1
Foto: PROMO/Aleksandar Kujučev

Nedavno je pušten trejler filma Dragana Bjelogrlica “Toma” o pevaču narodne muzike Tomi Zdravkoviću, a prestižni američki magazin Varajeti je povodom toga, imajući uvid u trejler filma koji će zatvoriti “Sarajevo film festival”, napisao članak.

U tekstu se navodi kako je “Toma” portret srpskog kantautora, koji je rođen u bivšoj Jugoslaviji, i koji je bio poznat po svojoj muzici, kao i boemskom načinu života.

Predstavljeno je i da je film objavljen trideset godina nakon njegove prerane smrti, a da će svetsku premijeru film imati 20. avgusta u Sarajevu.

Kako se navodi, „Toma“ prikazuje Zdravkovićev uspon od skromnih početaka u malim gradovima do statusa jednog od najomiljenijih izvođača svog vremena, a takođe prati i njegov odnos sa lekarom koji ga je lečio u poslednjim mesecima njegovog života. Varajeti piše kako film nudi prikaz prošlih vremena u bivšoj Jugoslaviji i prikazuje portrete nekih od najprepoznatljivijih umetnika Zdravkovićeve generacije.

U pripremi za film, Bjelogrlić je vodio niz privatnih razgovora sa pevačevim prijateljima i savremenicima, kao i sa njegovim bratom, koji je otkrio da su mnoge Zdravkovićeve najpoznatije pesme inspirisane njegovim životom, navodi se u tekstu.

„Toma je bio poznat kao pesnik duše “, rekao je Bjelogrlić u razgovoru za Varajeti.

“Njegove pesme nose posebnu tugu. Pevao je o njegovom kontroverznom životu. Napravio sam film zasnovan na toj specifičnoj emociji, pokušavajući da otkrijem korene te neverovatne tuge”, izjavio je Bjelogrlić.

Varajeti ističe kako je Bjelogrlić imao uspšenu glumačku karijeru, kao i da je glumio u oko 40 igranih filmova i 20 TV serija tokom prethodnih četrdeset godina. Ističe se i da je sa uspesima nastavio i kao producent i reditelj.

Osnivač je producentske kuće “Cobra Film”, u čijoj je produkciji realizovan film Srđana Dragojevića “Lepa sela lepo gore”, odlično ocenjen među filmskim kritičarima, piše Varajeti.

Takođe se ističe kako je Bjelogrlić režirao i glumio u seriji „Senke nad Balkanom“, čija je radnja smeštena na Balkan tokom dvadesetih godina 20. veka, a to je ujedno i prva srpska serija koju je kupio Amazon prajm.

Režiju filma „Toma“ potpisuje Bjelogrlić, koji je zajedno sa Nikolom Pejakovićem Koljom, Zoranom Lisincem i Majom Todorović napisao scenario. U filmu glume Milan Marić kao Zdravković, kao i Tamara Dragićević, Petar Benčina, Andrija Kuzmanović, Sanja Marković, Paulina Manov, Milan Kolak i Mirjana Karanović, zaključuje se u tekstu Varajetija.

1 KOMENTAR

Comments are closed.