Madrid je prvi evropski grad koji će biti „zaključan“ pošto je ministarstvo zdravlja Španije dalo gradu i okolnim opštinama rok od 48 sati da uvedu najveći stepen restriktivnih mera zbog rasta broj inficiranih koronavirusom.

Zbog povećanog broja slučajeva, Madrid i još devet okolnih opština ući će u karantin, a biće dozvoljeno samo putovanje radi posla, škole, posete doktoru ili kupovine, a skratiće se i rad barova i kafića sa jedan sat posle ponoći na 23 sata, prenosi Rojters. Socijalni kontakti i kretanje bi trebalo da budu strogo ograničeni, ali lokalni lideri desnog centra u Madridu tvrde da naredba ministarstva nije validna.

Predsednica regije Madrid Izabel Diaz Ajuso tvrdi da zdravstveni savet Španije, koji je glasao za zaključavanje grada, „ništa ne može da nametne“, prenosi BBC.

Španija je u poslednja 24 sata registrovala više od 9. 000 zaraženih, a dan ranije 11.000 novozaraženih, od čega samo u Madridu 4.810.

U poslednja 24 časa preminule su 182 osobe, prema podacima Worldmeters.com.

Nemačka je jutros izdala zvanična upozorenja za putovanja u 11 korona rizičnih zemalja. Zdravstvene vlasti su, između ostalih, upozorile građane da ne putuju u Belgiju, Island, Veliku Britaniju…

u Nemačkoj je prema podacima Worlmeters.info u protekla 24 časa na koronavirus pozitivno 1.262 osoba, dok su četiri osobe preminule.

Nemačka kancelarka Angela Merkel apelovala je na građane da se pridržavaju epidemioloških mera za sprečavanje širenja koronavirusa.

„Trenutno smo suočeni s problemom, obazrivost popušta“, rekla je Merkel juče u Bundestagu.

Iako i dalje beleži rast broja novozaraženih, Brisel je danas ukinuo odluku o obaveznom nošenju maski za većinu opština belgijske prestonice, dok stanovnici Pariza u toku dana očekuju odluku gradskih vlasti o mogućem zatvaranju barova i restorani zbog naglog širenja zaraze. Prosek inficiranih u francuskoj prestonici na 100.000 stanovnika je 263, što se smatra visokim stepenom prenosa virusa.

Pariz i periferija bi od ponedeljka mogli da budu u zoni maksimalne pripravnosti ako se nastavi širenje korona virusa, izjavio je večeras francuski ministar zdravlja Olivije Veran, prenosi Beta.

Takva klasifikacija bi podrazumevala da građani Pariza i neposredne periferije privremeno znatno smanje svoje društvene aktivnosti, među kojima porodične proslave, večernje izlaske dok bi barovi i restorani bili potpuno zatvoreni.

Veran je rekao da je šire područje glavnog grada prešao prag koji bi mogao da dovede do uvođenja stanja maksimalne pripravnosti.

Ministar je novinarima rekao da je epidemiološka situacija pogoršana u Lilu, Lionu, Grenoblu, Tuluzu i Sent-Etijenu.

„Ako postojeće mere restrikcije ne budu bile blagotvornije, moraćemo da idemo ka uvodjenju stanja maksimalne pripravnosti naredne nedelje“, dodao je Veran.

Francuske vlasti su prošle nedelje uvele takvo stanje u Marseju i prekomorskoj teritoriji Gvadelupi, gde su sada na snazi stroga ograničenja, koja su izazvala lokalno nezadovoljstvo.

Francuska je danas prijavila skoro 14.000 novih slučajeva korona virusa, što je blizu prošlonedeljnog rekordnog dnevnog bilansa.

U poslednja 24 sata registrovano je 13.970 novozaraženih, što je porast u odnosu na juče, kada ih je bilo 12.845, ali ispod rekordnih 16.096, prenosi Rojters.

Ukupan broj zaraženih u Francuskoj time je porastao na 577.505.

Od poslednjeg preseka preminule su 63 osobe, a ukupan broj smrtnih lsučajeva sada je 32.019.

Premijer Velika Britanije Boris Džonson je tokom obraćanja ispred sedišta vlade u Dauning stritu rekao da je Britanija u „kritičnom trenutku pandemije“ i da će biti uvedene „nove restrikcije u svakodnevnom životu“, ako bude potrebe.

Džonson je poručio kako ne želi da se zemlja vrati nacionalnom zatvaranju, posle dva uzastopna dana u kojima je zabeleženo više od 7.000 (podaci od 30. septembra, novi još nisu objavljeni) novoinficiranih koronavirusom, kao što je bio slučaj u martu, prenosi Politiko.

Dok je Džonson uveren da ima znakova da se povećanje u broju obolelih može lokalizovati u žarištima na severu Engleske, njegov glavni zdravstveni savetni Patrik Valans je upozorio da cela zemlja mora biti na oprezu, uz napomenu „da u ovom trenutku nemaju kontrolu nad širenjem virusa“.

Odluke koje se moraju doneti nisu lake, rekao je Valans o mogućim novim ograničenjima.

„Nijedna od njih nije bez rizika, sve dolaze sa nekom cenom, u ljudskim životima ili nečemu drugom. Nauka može da savetuje, a ministri treba da donesu odluku kada i kako delovati“, istakao je Džonson.

Italija je prijavila 2.548 novih slučajeva infekcije korona virusom, najviše u jednom danu u poslednjih pet meseci, javlja AP, prenosi Beta.

Broj potvrđenih slučajeva zaraze u Italiji povećan je na 317.409, a od posledica infekcije umrlo je gotovo 36.000 ljudi, od kojih 24 u prethodna 24 časa.

U prethodna 24 časa testirano je više od 118.000 ljudi, 10 odsto više nego prethodnog dana.

U bolnicama je oko 3.100 obolelih, od kojih je 291 osoba na intenzivnoj nezi.

Od polaska đaka u školu pre tri nedelje, Italija je u proseku imala 1.500 novozaraženih dnevno.

Italija je u februaru bila najveće evropsko žarište epidemije korona virusa, ali se situacija bila stabilizovala posle par meseci rigoroznih mera.

Slovačka je od jutros uvela vanredno stanje koje će na snazi biti neodređeno vreme. Maske su obavezne napolju, u slučaju da nije moguće održati bezbednu distancu.

Slovačka je u poslednjih 24 sata zabeležila 797 novozaraženih. Ukupan broj zaraženih je tako porastao na skoro 11.000 osoba.

Istovremeno, u zemlji su tokom jučerašnjeg dana preminule tri osobe, pa ukupan broj smrtnih slučajeva iznosi 48.

Češka vlada je juče proglasila vanredno stanje zbog rekordnog porasta broja zaraženih koronavirusom.

Ministar zdravlja Roman Primula je rekao da će vanredno stanje biti na snazi 30 dana, počevši od ponedeljka.

Nove restriktivne mere uključuju ograničenje javnih skupova na dvonedeljni period. Zabranjeno je okupljanje napolju više od 20 ljudi, a unutra može biti najviše 10.

Pozorišne predstave i bioskopi ne podležu zabrani.

Na svim sportskim takmičenjima zabranjeo je prisustvo navijača, a srednje škole u najteže pogođenim regionima biće zatvorene najmanje dve nedelje.

U poslednja 24 sata Češka beleži 1.391 novi slučaj zaraze, a preminula je 21 osoba, prema podacima Worldmeters.info. Ukupan broj preminulih od posledica koronavirusa iznosi 676 osoba.

Zdravstvene vlasti u Švajcarskoj danas su donele odluku o odobravanju okupljanja više od 1.000 ljudi na kulturnim i sportskim manifestacijama, kao deo vladine strategije za ublažavanje mera ograničenja.

Iako broj slučajeva raste, švajcarska vlada smatra da bi trebalo dozvoliti sportske i kulturne događaje, sve dok se poštuju stroga pravila o higijeni i socijalnoj distanci.

Po odluci vlade, dozvoljeno je popunjavanje dve trećine punog kapaciteta stadiona, dok gledaoci moraju nositi zaštitnu masku za lice tokom boravka na utakmici.

Lokalne zdravstvene vlasti imaju mogućnost momentalne zabrane događaja ukoliko procene da je rizik od širenja zaraze visok.

Pojedini članovi švajcarske radne grupe za borbu protiv COVID-19 bili su protiv odluke vlade o popuštanju mera, ali vlada tvrdi da je – nakon višemesečnih ograničenja – ljudima potrebeno relaksiranje mera, a takođe i ekonomiji.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.