“Vanredno stanje bez kontrole i nadzora samo je otimačina života i slobode”: Zdenko Tomanović za novi Nedeljnik

4

Prošlo je mesec dana otkako je uvedeno vanredno stanje u Srbiji, a dileme o tome da li se zarad borbe protiv koronavirusa treba odreći pojedinih ljudskih prava bivale su sve glasnije. Građanima je ograničeno kretanje, otvoreno je pitanje ustavnosti proglašenih mera, medijima je zabranjeno da prisustvuju konferencijama za novinare, a suđenja se po ekspresnim postupcima vode preko “Skajpa”.

O tome je, između ostalog, za novi Nedeljnik koji je na kioscima od četvrtka 16. aprila, govorio priznati beogradski advokat Zdenko Tomanović.

Na pitanje da prokomentariše primedne da dok traje borba za živote građana ne treba govoriti o ljudskim pravima i da “nije vreme za demokratiju”, on je rekao da je to “neprikladna i jeftina politička doskočica”.

“Ovde nije tema samo ‘demokratija’ kao deklaracija bez suštine, već upravo život i smrt.

Vlast u vanrednim stanjima ima ogromnu moć nad životom i smrću građana. I ta moć je uglavnom nekontrolisana. Oni donose odluke koje direktno ili indirektno određuju sudbinu svakog građanina. Građanin strepi od nekontrolisane sile koja može da mu ugrožava upravo život i slobodu. Zato građanin ima pravo da zna kako ljudi na vlasti koje, u krajnjoj liniji, ne možemo da kontrolišemo, koriste tu ogromnu moć koju im dajemo. Građani imaju pravo da proveravaju njihove odluke od kojih im zavisi život i sloboda i pravo na mehanizme kontrole tih odluka.

A vanredno stanje bez kontrole, nadzora i vladavine prava nije vanredno stanje, već otimačina života i slobode i vodi ka neizbežnoj zloupotrebi sile”, rekao je Tomanović.

CEO INTERVJU ČITAJTE U USKRŠNJEM IZDANJU NEDELJNIKA KOJE JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 16. APRILA, DIGITALNO IZDANJE DOSTUPNO JE NA NSTORE.RS

SVI ČITAOCI NA POKLON DOBIJAJU I NJUJORK TAJMS NA SRPSKOM POSVEĆEN KORONAVIRUSU

4 KOMENTARA

  1. Baš je čudna evolucija reči DEMOKRATIJA još u antičkom grčkom jeziku. Prvobitno značenje je bilo vladati IZA DIMA… Vidi srpsko srpskii rečnik. U situaciji u kojoj vlada virus sva pravila sistema države padaju u vodu i samo medicina odlučuje šta treba da se radi i kako. Političari i sve institucije države samo treba bez puno mudrovanja da to EFIKASNO sprovode u delo….Medicina nazna za demokratiju.

  2. Verovatno ste poreklom iz kraja u kom je rođen srpski velikan Nikola Tesla. I zato sebe vidite kao nekog ko je suva pamet. Gospođo, mrak u kom se nalazi vaš mozak, neće nikakva svetlost moći da obasja.

  3. Prava “demokratija” je postojala samo u staroj Grckoj, a i tada samo za muskarce, ali ne i za zene i robove.
    Pored toga, imajte na umu da se ovde radi o SRBIMA, koji vecinom nece ni ono sto hoce, tako da je tu prevelika “demokratija” savrseno kontraproduktivna.
    A sto se gospodina advokata tice, pa valjda je jasno da advokati i postoje iskljucivo da bi bili antiprotivni i to papreno naplatili, naravno!

Comments are closed.