Članovi Kriznog štaba dr Darija Kisić Tepavčević i Branislav Tiodorović i za Nova.rs odbacili su kao dezinformacije najave da bi prvog oktobra moglo da bude uvedeno vanredno stanje.

Naime, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Rade Panić izjavio je jutros kako poseduje “informaciju da se kao datum (uvođenja vanrednog stanja) pominje 1. oktobar”, kao i da u prilog tome ide “to što su profesor Branislav Todorović pre sedam dana i dr Predrag Kon pre tri dana najavili moguće vanredno stanje”.

Dr Darija Kisić Tepavčević koja je angažovani član Kriznog štaba odbacila je mogućnost uvođenja vanrednog kriznog štaba prvog dana oktobra.

“Ništa o tome nisam čula to je dezinformacija”, kratko je za Nova.rs rekla dr Darija Kisić Tepavčević.

Na pitanje da li se razmatra skorije uvođenje vanrednog stanja i da li je kao mogući datum za to pominjan 1. oktobar, član kriznog štaba, dr Branislav Todorović odgovorio je kratko u SMS poruci:

“To je ortodoksna glupost koju nije niko pominjao osim budala”.

Član kriznog štaba prof. dr Predrag Kon je gostujući na televiziji “Pink” pre tri dana kazao da je realno očekivanje da će novih mera biti kada zahladni, pa možda i vanredno stanje.

Što po rečima dr. Panića ide u prilog informaciji koju on ima, a koja, kako tvrdi potiče iz pouzdanog izvora.

“To je informacija koju imam već deset dana. I ja sam tu informaciju smatrao netačnom dok prof. dr Tiorodorović i dr Kon nisu izašli sa pominjanjem mogućnosti uvođenja vanrednog stanja, a onda sam počeo da prihvatam da je ta informacija moguća, jer informacija dolazi sa mesta koje nije nebitno i koje bi trebalo da bude obavešteno”, objašnjava Panić i dodaje:

“To je previše slučajnosti da bi ta informacija bila zanemarena.”

Panić kaže kako zbog samog pominjanja mogućnosti uvođenja vanrednog stanja sumnja u to da se krije broj obolelih, krije šta kažu statistički modeli o prognozi, šta će se desiti sa epidemijom i to što zdravstveni radnici ne žele da idu dobrovoljno u kovid ustanove – tamo bi mogli da se legitimno šalju i iz drugih gradova samo ako je proglašeno vanredno stanje.

Epidemiolog prof. dr Zoran Radovanović rekao je danas za Nova.rs da bi uvođenje vardnog stanja bili besmisleno, kao i da je to bilo nepotrebno i u martu ove godine.

“Nikakvog opravdanja nema za uvođenjem vanrednog stanja. Nije u pitanju opstanak države. Još 19. marta je proglašena epidemija od većeg epidemiološkog značaja. To odgovara vanrednoj situaciji i dovoljno je za efikasnu protivepidemijsku borbu”, rekao je Radovanović.

Vanredno stanje je u Srbiji uvedeno 15. marta i trajalo je do 6. maja.

https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/
https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/

Komentar(1)

  1. Bobby
    23. септембар 2020. 09:46

    Ми и дан данас имамо "политички" изузетак од заштитних мера, уласка у Србију грађана Црне Горе (и БиХ). Црна Гора је данас жариште заразе и ко је и из којих разлога утврдио тај "политички" разлог да у овом случају Србија не примењује мере заштите ? У случају када је таква ситуација била у Србији, Црна Гора је моментално затворила границе и држала их затворене до тренутка који је очигледно одредила по сопственом нахођењу, да би извукла бар нешто од туристичке сезоне. Стога питање, ко и из којих интереса угрожава здравље грађана Србије ? Јер је огромна вероватноћа да ће се, с'обзиром на број прелазака из Црне Горе, иста ситуација прелити и овде, и шта онда ? Јер већ постоји одређени број грађана Србије, који су се вратили из Црне Горе, који су на "надзору" и имају симптоме, а шта ћемо са грађанима Црне Горе, ко њих "надзире" ? Ко у Србији, и због каквих црногорских интереса, доводи у опасност здравље грађана Србије ?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.