Vanredna situacija zbog poplava proglašena je na teritoriji grada Kraljeva i opština Knić, Arilje, Lučani, zatim u Vrnjačkoj Banji, Tutinu, Trsteniku, Novom Pazaru i Sremskoj Mitrovici, preneo je N1.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je da se izlivanje bujičnih potoka i manjih reka, polako i postepeno povlači.

„Situacija se u svim ovim mestima smiruje, voda se polako i postepeno povlači, a sada sledi posao crpljenja vode i stvaranja uslova da se ljudi vrate kućama, što je na lokalnim samoupravama i pripadnicima Sektora za vanredne situacije“, rekao je Marić, a saopštio MUP.

Marić je dodao da je do sada evakuisano 159 osoba, uglavnom iz preventivnih razloga. Naglasio je da povređenih i stradalih nije bilo.

Marić je ranije danas rekao da je zbog velike količine padavina voda ušla u dvorišta i podrume 50 domaćinstava, koja se nalaze u prigradskim naseljima oo Kraljeva, a da su tri osobe iz mesta Grdica evakuisane.

On je kazao i da je izbavljeno 15 putnika koji su zbog padavina bili zaglavljeni na putu Kraljevo-Kragujevac. 

„Srbijavode“ uvele su prethodno vanrednu odbranu od poplava na teritoriji cele Srbije, nakon što je proglašena vanredna situacija u opštinama centralne Srbije.

Vanredna odbrana je uvedena zbog aktuelnih prognoza o porastu vodostaja na teritoriji Srbije koje je izdao Republički hidrometeorološki zavod.

Najavljeno je da se očekuju značajne padavine koje mogu izazvati izlivanja i plavljenja na slivovima svih bujučnih tokova na svim vodnim područjima u nadležnosti JVP Srbijavode, saopštilo je to preduzeće.

U Kraljevu je zbog velike količine padavina proglašena vanredna situacija, rekao je načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić, preneo je N1.

U prekidu železnički saobraćaj između Kraljeva i Raške

Zbog izlivаnjа bujičnih potokа nа kolosek i velike količine vode i zemlje nа pruzi, jutros je obustаvljen železnički saobraćaj između Kraljeva i Raške, saopštile su Infrаstrukture železnice Srbije.

Železnički sаobrаćаj između Vitаnovcа i Vitkovcа obustavljen je jutros u 6.45 časova, kаo i nа deonicаmа Mаtаruškа Bаnjа – Bogutovаčkа Bаnjа, Gružа – Guberevаc, Polumir – Ušće i Brvenik – Rаškа. 

Stručne službe „Infrаstrukture železnice Srbije“ su nа terenu i rаde nа otklаnjаnju posledicа izlivаnjа bujičnih potokа nа kolosek, kаko bi železnički sаobrаćаj nа toj deonici što pre ponovo bio uspostаvljen, naveden je u saopštenju. 

Izlili se potoci i kanali za odvodnjavanje.

Marić je rekao da je zbog velike količine padavina voda ušla u dvorišta i podrume 50 domaćinstava, koja se nalaze u prigradskim naseljima, a da su tri osobe iz mesta Grdica evakuisane.

On je kazao i da je izbavljeno 15 putnika koji su zbog padavina bili zaglavljeni na putu Kraljevo-Kragujevac.

Voda je ušla u kuće u Sirči, Ribnici, Kovačima i delovima gradskog područja.

Prema podacima hidrometeorološke stanice, za četiri sata palo je 85 litara kiše po metru kvadratnom.

Marić je naveo da kiša pada i u Lučanima i Čačku, kao i da su zbog najave većih padavina pripadnici Sektora za vanredne situacije upućeni na krizna mesta. 

„Do izlivanja reke došlo je i u Tutinu gde je voda ušla u dvorišta 20 kuća. U mestu Vinča kod Čačka evakuisane su dve osobe“, rekao je Marić.

Zbog obilnih padavina od jutros je kritično i u skoro svim selima u Gornjem Dragačevu.

Selo Viča, u opštini Lučani, skoro potpuno je pod vodom, javlja reporter TV Prve. Spasilačke ekipe su na terenu, ali nije svo stanovništvo sela evakuisano.

Evakuisano je više od 20 domaćinstava zbog izlivanja potoka u selu Viča, preneo je RTS reči predsednika opštine Lučani Milivoje Dolović.

I na području Ivanjice bujični potoci izlili su velike količine vode na gradsko i seosko područje. Najviše problema ima u Priličkom polju i Raščićima gde je voda prodrla u kuće. Sve ekipe su na terenu. 

Usled obilnih padavina došlo je do izlivanja reka i u novopazarskom kraju.

Reke Jošanica i Raška, kao i bujični potoci, poplavili su više kuća, plodnih oranica i oštetili puteve.

Redovna odbrana od poplava jutros je uvedena na skoro 140 kilometara odbrambenih linija u Vojvodini, saopštilo je Javno vodoprivredno preduzeće „Vode Vojvodine“.

To preduzeće je dodalo da je prošle nedelje uvedena i redovna odbrana na 13 kilometara Dunava kod Novog Sada.

Odbrana je uvedena i na delu Dunava kod Bezdana, na Tisi kod Titela, na delovima Begeja, Tamiša i Brzave.

Republički hidrometeorološki zavod je prognozirao da će vodostaji da rastu i narednih nekoliko dana, ali da ne bi trebalo da bude problema u branjenom području.

Na teritoriji grada Novog Pazara proglašena je vanredna situacija zbog visokog vodostaja reke Raške, odlučio je gradski Štab za vanredne situacije posle obilaska terena na kome su angažovane sve ekipe i mehanizacija.

Ocenjujući da je vodostaj reke Raške najveći još od poplave 1979. gradonačelnik Nihat Biševac kazao je da su leva i desna obala reke Raške ugrožene i da su sve ekipe na terenu.

„Sve mašine javnih preduzeća i privatnika su angažovane, dežuraju, naročito pored mostova. Zahvaljujem se svim privatnicima koji su se angažovali kako bi zaštitili imovinu naših građana, a mi ćemo se potruditi da saniramo nastalu štetu”, rekao je Biševac dodajući da je raspoređeno 750 vreća sa peskom.

Perađene vode ispravne za piće još uvek ima u dovoljnoj meri.

Direktor “Direkcije za izradnju”, Mujo Šaćirović kazao je da su jutros tri reke imale povećan vodostaj i da su se izlile, posebno reke Trnava i Jošanica i to u delovima koji su standardno na udaru prethodnih godina.

RHMZ: Nivo Save sutra u porastu kod Šapca i Beograda

Republički hidrometeoroški zavod (RHMZ) upozorio je danas da će vodostaj na reci Savi sutra biti u porastu i da će prevazilaziti granicu redovne odbrane kod Šapca i Beograda.

RHMZ je izdao hidološko upozorenje u kojem se navodi da će do srede 5. juna biti u porastu i vodostaj na Bjelici, Moravici, Skrapežu, DJetinji, Gruži, kao i na gornjem toku Zapadne Morave i Ibru i da će se kretati oko ili iznad upozoravajućih nivoa.

Kako se navodi, vodostaj na Crnci, Lepenici, Lugomiru, Resavi i Belici, kao i na Jadru i Kolubari sa pritokama, biće u umerenom i većem porastu do srede 5. juna sa mogućnošću približavanja upozoravajćim nivoima.

U RHMZ upozoravaju da će vodostaji na banatskim vodotocima biti u porastu do 6. juna i da će se na Tamišu i Brzavi kretati iznad granice redovne odbrane od poplava.

Komentar(1)

  1. istrebljivač komaraca
    4. juna 2019. 14:34

    Planova za preventivu od poplava nema, nema ni kada se one dese, možda je vreme da se sada donesu planovi šta posle polava. Javiće se problem komaraca, oni prenose opasne bolesti, treba odmah početi sa tretiranjem polavljenih površina. Zavod za biocide ne može to sam, treba da se uključi još faktora, privatne firme, vojska, opštine. U ovakvim situacijama potrebno je vratiti avionsko proskanje, ono je najdelotvornije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.