Vanredna situacija u Francuskoj: Policijski čas od 21h do 06h

0
Profimedia

Francuske vlasti proglasile su danas vanrednu situaciju, a u saopštenju se navodi da epidemija predstavlja zdravstvenu katastrofu koja ugrožava zdravlje stanovništva i opravdava uvođenje strožih mera.

Predsednik Emanuel Makron je rekao da se policijski čas uvodi od 21.00 do 6.00 u nekoliko velikih gradova, među kojima i u Parizu, u cilju sprečavanja daljeg širenja koronavirusa

“Policijski čas će trajati četiri nedelje i obratićemo se parlamentu da bude produžen do 1. decembra”, rekao je večeras Makron u televizijskom obraćanju.

Pored Pariza i šireg područja glavnog grada, policijski čas se uvodi u Lilu, Lionu, Marseju, Grenoblu, Monpeljeu, Sent-Etijenu, Ruanu i Tuluzu.

U praksi to znači da će restorani, barovi, pozorišta i bioskopi biti zatvoreni od 21.00.

“Nećemo ići u restoran posle 21.00 i nećemo posećivati prijatelje i praviti slavlja jer znamo da na takvim okupljanjima ima najviše prenosa” koronavirusa, rekao je Makron i dodao da će oni koji ne budu poštovali sanitarne mere dobiti kaznu od 135 evra.

Francuski predsednik je dodao da tokom dana neće biti nekih promena. “Nastavićemo da radimo, jer je to potrebno našoj privredi i nama, a deca će nastaviti da idu u školu”, rekao je Makron i dodao da neće biti ograničavajućih mera kretanja.

Takođe, nije precizirano kakav će postupak biti preduzet, ali usvajanje vanredne situacije omogućava vlastima da uvode oštrije mere.

U Francuskoj je danas registrovan 22.591 nov slučaj koronavirusa, a povećan je i broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva izazvanih ovom infekcijom. Istovremeno za 24 sata preminule su 104 osobe, prenosi Blic.

Vlada je danas proglasila posle tri meseca ponovo vanredno stanje javnog zdravstva i uvela policijski čas od 21 čas do 6 ujutru u određenim žarištima uključujući Pariz. Kumulativni broj potvrđenih slučajeva porastao je na 779.063.

(Beta, Blic)