Valentin Incko podneo ostavku: Kristijan Šmit novi visoki predstavnik u BiH

0
Printscreen/YouTube/N1

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko podneo je ostavku, a Kristijan Šmit imenovan je za novog visokog predstavnika, potvrđeno je banjalučkim “Nezavisnim novinama” iz više izvora, prenosi RTS.

Inckova ostavka, odnosno Šmitovo imenovanje, stupa na snagu 1. avgusta. Ambasada Rusije u BiH je bila protiv imenovanja Šmita za visokog predstavnika, preneo je RTS.

Šmitovo imenovanje dogovoreno je još krajem prošle godine, ali je Nemačka, koja ga je zvanično kandidovala, čekala da u Americi na dužnost stupi nova administracija, pišu Nezavisne.

U međuvremenu, ambasadori država-članica Upravnog odbora Saveta za provođenje mira u BiH (PIK) potvrdili su da su zvanično imenovali Šmita za novog Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, koga je na tu funkciju kandidovala Nemačka.

Iz Kancelarije Visokog predstavnika (OHR) saopšteno je da se Upravni odbor PIK-a “raduje saradnji sa Šmitom nakon što 1. аvgusta preuzme dužnost visokog predstavnika, kada će ostavka dosadašnjeg visokog predstavnika Valentina Incka stupiti na snagu”.

“Upravni odbor PIK zahvaljuje Nemačkoj na inicijativi i uveren je da će Šmit ubrzati ispunjenje uslova i ciljeva iz programa 5+2 i doprineti stabilnosti u BiH, tako što će obezbediti dosledno sprovođenje civilnih aspekata Dejtonskog sporazuma”, navedeno je iz OHR-a.

Ističe se da odluka Upravnog odbora PIK-a dodatno naglašava opredeljenost za teritorijalni integritet BiH.

OHR će sada, kako se navodi, obavestiti generalnog sekretara UN o odluci Upravnog odbora PIK-a.

Do sada je bila praksa da mandat visokom predstavniku u BiH potvrđuje Savet bezbednosti UN.

“Upravni odbor PIK-a izrazio je zahvalnost ambasadoru Valentinu Incku na njegovoj dugotrajnoj, izuzetnoj posvećenosti i ogromnom doprinosu sprovođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i bezbednosti i stabilnosti u BiH u poslednjih 12 godina”, ističe se u saopštenju.

Rusija se, kako je navedeno, nije složila sa tom odlukom Upravnog odbora PIK.

(RTS, Beta)