“Vakcinisano 50,2 odsto punoletnog stanovništva, dato 5,95 miliona doza…”

0
JesúS HellíN / Zuma Press / Profimedia

(Beta) – U Srbiji je do sada 50,2 odsto punoletnog stanovništva vakcinisano protiv koronavirusa a prethodnih nedelja se na dnevnom nivou vakciniše između 5.000 i 10.000 građana, izjavio je danas direktor vladine Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović. 

On je rekao da je u Srbiji dato 5.595.000 doza vakcine, od čega 2.865.000 prvih i oko 2.730.000 drugih doza.

Naveo je da je 60 lokalnih samouprava u Srbiji prešlo granicu od 50 odsto vakcinisanih a da je najveći procenat u beogradskoj opštini Star grad u kojoj je više od 80 odsto stanovništva primilo vakcinu protiv koronavirusa.

“Više od 70 odsto vakcinisanih imaju i Savski venac, Vračar i Novi Beograd, a više od 60 odsto Priboj, Niš, Bosilegrad, Užice, Mali Zvornik. Kladovo, Kikinda, Novi Sad, Sremska Mitrovica, Knjaževac su na više od 55 odsto vakcinisanih, to su procenti kojima sve lokalne samouprave treba da teže”, rekao je Jovanović za Radio televiziju Srbije (RTS). 

Dodao je da je u Ljigu, Mionici, Lajkovcu i Tutinu vakcinisano manje od 30 odsto punoletne populacije.

“Dosta zavisi od lokalne samouprave, kako su organizovani punktovi za vakcinaciju, da li se odlazi u sela, koliko se priča sa građanima”, rekao je Jovanović. 

Govoreći o vakcinaciji mladih, on je izjvaio da je skoro 20 odsto populacije između 18 i 30 godina vakcinisano protiv koronavirusa i ocenio da je u nekim gradovima kampanja za imunizaciju te kategorije stanovništva počela da daje rezultate.

Jovanović je naveo i da vakcina ima “sasvim dovoljno” kao i da je građanima na raspolaganju skoro 200 punktova za vakcinaciju širom zemlje.  

“Efekti vakcinacije su definitivno veoma bitni jer podaci pokazuju da trenutno 95 odsto hospitalizovanih nisu vakcinisani, da je među njima sve više mladih. To su pravi podaci koji pokazuju da vakcinacija pomaže”, rekao je Jovanović.

definitivno su bitni efeklti vakcinacije 95 hodpitaliuzovanih nisu vakcinisano, sve više je mlađih, upravo oni nisu vakcinisano, to je pravi podatak da vakcinacija pomaže,