Vakcine protiv kovida-19 zasnovane na mRNK tehnologiji kao što su Fajzer/Bajontek i Moderna, čine se efikasnim protiv indijskog soja koronavirusa, objavila je Evropska agencija za lekove (EMA).

Podaci koje je izneo evropski regulator o efikasnosti vakcina mRNK protiv soja B.1.617 kovida-19 „ohrabruju“, utvrdio je Marko Kavaleri, predsednik radne grupe EMA odgovoran za strategiju vakcinisanja.

Na konferenciji za novinare Kavaleri je rekao i da je optimista u pogledu delotvornosti da vakcine na bazi adenovirusa, kakve su razvili AstraZeneka/Oksford i Džonson i Džonson, takođe štite od indijskog soja.

Čekaju se dodatni podaci iz Indije gde se primenjuje vakcina AstraZeneka, rekao je Kavaleri i dodao: „Do danas smo uvereni da će vakcina biti efikasna protiv tog soja“.

U Evropskoj uniji odobrene su četiri vakcine: Fajzer/Biontek i Moderna, koji koriste tehnologiju mRNA i  AstraZeneka i Džonson i Džonson, virusne vektorske vakcine.

Soj B.1.617 otkriven je u 44 države, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) koja je taj soj stavila na listu „zabrinjavajućih“.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.