Vakcinalni pasoši se uvode od 1. oktobra u Škotskoj

0

Ljudima u Škotskoj će biti potreban dokaz da su potpuno vakcinisani da bi od 1. oktobra mogli da prisustvuju noćnim klubovima i masovnim događajima u Škotskoj.

Danas je formalno odobren plan obaveznih vakcinalnih pasoša nakon što su SNP i Zeleni glasali za, prenosi Gardijan.

Kompanije koje ne poštuju pravila kršiće zakon.

Planovi škotske vlade o pasošima za vakcine podržani su od strane škotskog parlamenta jer su Zeleni dali potrebne glasove.

Na prvom velikom glasanju otkako je finaliziran sporazum o saradnji između SNP-a i Zelenih, stranka se pridružila vladi u podršci “kovid pasoša” sa 68 glasova prema 55.

Glasanjem je usvajen predloga koji podržava implementaciju pasoša za vakcine.

U dokumentu koji je objavljen samo nekoliko sati pre glasanja navodi se da će postojati zakonski zahtev da frme “preduzmu sve razumne mere” kako bi osigurale poštovanje zakona, dok ministri takođe razmatraju da li postoji potreba za uvođenjem prekršaja kako bi se zaustavila “zloupotreba” sertifikata.

Od 1. oktobra, postojaće QR kod dostupan putem aplikacije za pametne telefone – zajedno sa papirnom alternativom za one kojima je potrebna – koja će biti skenirana pre nego što se dozvoli ulazak u noćne klubove ili slična mesta, zabavu za odrasle, događaje u zatvorenom prostoru bez sedenja sa više više od 500 ljudi, događaji na otvorenom bez sedenja sa više od 4.000 ljudi ili bilo koji događaj sa više od 10.000 posetilaca.