“Vakcinacija građana EU možda počne do kraja godine…”

0
Fotografija: Profimedia

(Beta) – “Prvi građani EU bi mogli da budu vakcinisani protiv koronavirusa do Božića”, rekla je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, ali i upozorila da zemlje članice moraju hitno da pripreme svoje logističke lance za davanje stotina miliona doza vakcina.

U obraćanju poslanicima Evropskog parlamenta Fon der Lejn je rekla da se “konačno vidi svetlo na kraju tunela” i dodala da bi “prvi državljani EU mogli da budu vakcinisani pre kraja decembra”.

Evropska komisija, izvršno telo EU, ima dogovore sa šest potencijalnih snabdevača vakcina i radi na sedmom ugovoru. Prema tim ugovorima može da nabavi više od 800 miliona doza, što je više od ukupnog broja stanovnika, oko 460 miliona.

Brisel je juče saopštio da će potpisati ugovor za oko 160 miliona doza eksperimentalne vakcine za korona virus sa američkom firmom Moderna, koja je navela da je njihova vakcina prema preliminarnim podacima efikasna 94,5 odsto.

Fon der Lajen je ukazala da dok su vakcine važne ono što se računa su vakcinacije.

“Zemlje članice moraju sada da se pripreme. Govorimo o milionima špriceva, govorimo o hladnim lancima, o organizovanju centara za vakcinaciju, o obučenim ljudima koji će biti tamo. Sve to mora da bude pripremljeno”, upozorila je ona.

Ona je istovremeno pozvala građane EU da nastave da poštuju restrikcije, iako mere škode poslovanju, dalje nanose štetu privredama već pogođenim zbog korona virusa i stavljaju ljude u socijalne i mentalne teškoće.

“Sa gotovo 3.000 umrlih dnevno Kovid-19 bio je prvi uzrok smrti u EU prošle nedelje. Bolnice su i dalje pod pritiskom i u nekim regionima jedinice intenzevne nege su preopterećene”, rekla je ona.

“Moramo učiti od leta i ne ponoviti iste greške. Suviše veliko popuštanje mera stvara rizik za treći talas zaraze posle Božića”, rekla je fon der Lajen koja je dodala da će Božić ove godine biti drugačiji i mirniji.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500