“Vakcina Sputnjik V će se proizvoditi u Italiji”: Frans pres piše o “10 miliona doza”

0
Foto: Profimedia

(Beta-AFP) – Ruska vakcina Sputnjik V proizvodiće se u Italiji od jula, rečeno je za Frans pres u italijansko-ruskoj privrednoj komori.

To će biti prva zemlja EU u kojoj će se proizvoditi ruska vakcina koju još nije odobrila Evropska agencija za lekove (EMA).

Vakcina će se proizvoditi od jula 2021. u fabrikama italijansko-švajcarske farmaceutske kompanije Adijen (Adienne) u Lombardiji u mestu Kaponago kod Monce, na severu Italije, rekao je savetnik za štampu Privredne komore Stefano Mođi u telefonskom razgovoru.

“Deset miliona doza će biti proizvedeno između 1. jula i 1. januara 2022”, rekao je on i dodao da se radi o prvom sporazumu u Evropi o proizvodnji vakcine Sputnjik V na teritoriji EU.

Vakcina Sputnjik V još nije odobrena u EU, ali je prošle nedelje prošla važnu etapu kada je počela da je razmatra Evropska agencija za lekove, čije sedište je u Amsterdamu. Posle te odluke ruske vlasti su saopštile da su spremne da obezbede 50 miliona vakcina Evropljanima od juna.

Proizvođač ruske vakcine danas je ponovio zamerku Evropskoj agenciji za lekove što mesecima odlaže proces odobrenja vakcine Sputnjik V.

Ako ruska vakcina ne bude odobrena u EU do 1. jula doze proizvedene u Italji će otkupiti ruski suvereni fond i distribuirati ih u zemljama gde je vakcina već odobrena, rekao je Stefano Mađi za Frans pres.

Italijansko ministarstvo zdravlja nije želelo da komentariše ovu najavu a Frans pres nije mogao da stupi u kontakt ni sa kompanijom Adijen.