Istraživači sa Univerziteta u Oksfordu veruju da bi vakcina koju razvijaju mogla da pruži dvostruku zaštitu protiv smrtonosnog koronavirusa, pošto se posle ranih ispitivanja na ljudima pokazalo da obezbeđuju i antitela i T-ćelije ubice, navodi se u medijima u Velikoj Britaniji.

„Uzorci krvi uzeti od grupe dobrovoljaca iz Velike Britanije kojima je data doza vakine pokazali su da ona stimulište telo da proizvodi i antitela i T-ćelije“, rekao je neimenovani izvor uključen u ta ispitivanja za britanski Telegraf, preneo je Hindustan tajms.

Otkriće je obećavajuće jer su druge studije sugerisale da antitela mogu da nestanu posle nekoliko meseci, dok T-ćelije mogu da opstanu godinama.

Međutim, isti izvor je upozorio da rezultati, iako „izuzetno obećavajući“, još uvek nisu dokazali da vakcina sa Oksforda pruža dugoročni imunitet na koronavirus.

„Mogu da vam kažem da sada znamo da vakcina sa Oksforda obezbeđuje i antitela i T-ćelije. Nadam se da će ova kombinacija zaštititi ljude. Zasada je dobro. To je važno. Ali pred nama je još dug put“, rekao je neimenovani izvor.

Drugi izvor blizak timu istraživača opisao je prisustvo antitela i T-ćelija kao „dvostruku odbranu“ protiv COVID-19.

Medicinski časopis „Lancet“ potvrdio je da će u ponedeljak objaviti podatke o ispitivanju na ljudima u ranoj fazi.

Dejvid Karpenter, prvi čovek berkširske istraživacke etičke komisije, koja odobrava ova ispitivanja, kaže da je ova vakcina apsolutno „na tragu“.

„Niko ne može da određuje konačne datume, jer stvari mogu uvek da pođu loše, ali stvarnost je to da, sarađujući s velikom farmaceutskom kompanijom, ta vakcina stvarno može da bude dostupna u široj upotrebi negde u septembru i to je cilj na kojem radimo“, kaže on.

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.