Vakcina protiv korone koju razvija Oksford pruža višegodišnju zaštitu: Verujemo da će biti duguročniji od prirodno stečenog imuniteta

0

Vakcina protiv koronavirusa koju je razvio Univerzitet Oksford štitiće ljude od kovida-19 najmanje nekoliko godina, tvrde naučnici uključeni u ovu kliničku studiju.

Profesorka Sara Gilbert rekla je britanskim parlamentarcijma da je optimistična kada govori o tome da će vakcina obezbediti “dug imunitet” protiv virusa korona. Zabrinutost je izražena nakon što su oni sa drugim tipovima koronavirusa, koji su manje opasni i izazivaju prehladu, bili inficirani ponovo u roku od godinu dana, kako se pokazalo kroz testiranja, prenosi Dejli mejl. Ali profesorka Gilbert rekla je pred Komitetom za nauku i tehnologiju da vakcina može da pruži bolji rezultat od prirodnog imuniteta stečenog kada se pojedinac jednostavno oporavi od virusa koji je preležao.

“Vakcina ima drugačiji način interakcije sa imunološkim sistemom, a mi pratimo ljude iz naše studije koristeći istu vrstu tehnologije da bi napravili vakcinu koja će trajati nekoliko godina, a i dalje vidimo snažen imunske reakcije”, kaže doktorka. “To je nešto što moramo da testiramo i pratimo tokom vremena, ne možemo zaista znati dok nemamo prave podatke, ali optimistični smo na osnovu ranijih studija da ćemo dobiti dugoročan imunitet, bar na nekoliko godina, i verovatno bolji od prirodno stečenog imuniteta.”

Na pitanje kada treba očekivati vakcinu, ona je rekla da se radi na tome da se sve još ubrza.

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-442-od-2-jula/