Vakcina protiv koronavirusa (ne)će biti dovoljna za zaštitu starijih ljudi: Stručnjaci predlažu imunizaciju dece i dodatne lekove

0
Foto: Profimedia

Vakcina protiv koronavirusa možda neće biti dovoljna za zaštitu starijih osoba, koji su ujedno i najrizičnija grupa, zbog čega postoji mogućnost vakcinacije drugih grupa – poput dece – u cilju zaštite starijih prenosi Gardijan.

“Ponekad je moguće zaštititi najranjiviju grupu tako što ćete vakcinisati druge grupe, a to radimo u slučaju gripa”, rekao je profesor imunologije na Kraljevskom koledžu u Londonu dr Piter Openšo.

“Recimo, davanjem vakcine protiv sezonskog gripa deci – koja često nemaju teže oblike oboljenja – itekako štitite njihove bake i deke”, dodao je Openšo.

Imunizacija zdravstvenih radnika bi, takođe, doprinela zaštititi starijih ljudi.

Predsednik britanskog društva za imunologiju dr Arne Akbar smatra da je naučnicima potrebno da utvrde šta polazi po zlu kod imunološkog sistema starijih ljudi.

“Jedino što je očigledno je da, zbog prirode starenja, dolazi do više upala po celom telu, čak i kod zdravijih osoba. Mi moramo shvatiti odakle upale dolaze”, rekao je dr Akbar.

“I upala izazvana koronavirusom kod starijih ljudi je, pre svega, povezana sa krhkošću tela i svim negativnim posledicama starenja. Međutim, čini nam se da se u ovom slučaju sve dodatno pogoršava”, dodao je dr Akbar.

On smatra da će, uz vakcinu, starijim ljudima biti potreban i dodatni lek, poput deksametazona.

“Vakcina će pomoći mlađima. Međutim, samo vakcinisanje neće pružiti zaštitu starijima ukoliko ne uključimo i antiinflamatorne lekove, kao što je deksametazon”, rekao je dr Akbar.

Istraživanje je sprovedeno nakon što je Univerzitet u Oksfordu saopštio da su uspešno završene dve od tri faze kliničkih ispitivanja potencijalne vakcine protiv koronavirusa.

Dr Sara Gilbert sa Univerziteta u Oksfordu – koja predvodi testiranja potencijalne vakcine protiv COVID-19 – saopštila je da nijedna vakcina verovatno neće biti savršena, ali je, takođe, istakla i da vakcina ne mora biti apsolutno efikasna da bi bila delotvorna u lečenju pacijenata obolelih od koronavirusa.

“Čak i sa 50% tačnosti i efikasnosti potencijalne vakcine, mogli bismo učiniti mnogo u zaštiti stanovništva, tako da smo optimistični i verujemo da ćemo imati spreman odgovor. Ako bude potrebno, kombinovaćemo vakcine kako bi smo dobili efikasniju zaštitu”, rekla je dr Gilbert.

“Čim dobijemo prvi signal efikasnosti vakcine, znaćemo da li će biti potrebna jedna ili dve doze vakcine, da li će biti dovoljna za stvaranje antitela kod svih starosnih grupa i da li će biti funkcionalna”, dodala je dr Gilbert.