Vakcina Fajzer efikasnija nego što se mislilo, čak 97 odsto protiv simptomatskog kovida

  0

  (Beta) – Vakcina Fajzer/Biontek pruža veću zaštitu nego što se ranije mislilo i njena efikasnost u sprečavanju simptomatske bolesti dostiže 97 odsto sudeći po podacima koje su te farmaceutske kompanije danas objavile, prenose izraelski mediji.

  Podaci iz izraelske kampanje vakcinacije od 17. januara do 6.marta pokazuju da je prevencija protiv asimptomatske bolesti dostigla 94 odsto.

  Jedna ranija studija koja se zasnivala na podacima od 20. decembra prošle do 1. februara 2021. godine je pokazala da je efikasnost u sprečavanju simptomatske bolesti 94 odsto i asimptomatske 92 procenata.

  Fajzer i Biontek su ocenili da novi sveobuhvatan dokaz može biti od važnosti za zemlje širom sveta dok napreduju njihove kampanje vakcinacije godinu dana otkako je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila pandemiju kovida-19, preneo je Frans pres.

  Kampanja imunizacije u Izraelu je najbrža u svetu sa oko 40 odsto od 9,3 miliona stanovnika već potpuno vakcinisanih.

  Ta zemlja je pokrenula kampanju vakcinacije u decembru i u njoj je dve preporučene doze vakcine Fajzer /Biontek dobilo samo nešto manje od četiri miliona stanovnika. Više od pet miliona primilo je prvu dozu.

  “Stopa incidence ( broj novonastalih slučajeva za odredjeno vreme) kod potpuno vakcinisane populacije je jako opala u poredjenju sa nevakcinisnom populacijom i pokazuje značajan pad hospitalizovanih slučajeva od kovida -19”, rekao je generlani direktor Ministarstva zdravlja Hezi Levi.