“Vakcina AstraZeneke je bezbedna, to je i stav slovenačke medicinske struke…”

0

(Beta) – “Iako je Slovenija juče privremeno zaustavila vakcinaciju Astra Zenekom, mišljenje slovenačke medicinske struke da je ta vakcina bezbedna je nepromenjeno”, istakla je danas na konferenciji za novinare infektološkinja Bojana Beović, članica vladinog stručnog tima za kovid-19.

Ona je navela da učestalost pojave krvnih ugrušaka kod ljudi koji su primili vakcinu nije veća od pojave te komplikacije u opštoj populaciji, a nema ni podataka o uzročnoj vezi imunizacije i stvaranja ugrušaka pa je mišljenje struke u Sloveniji i dalje da je vakcina kompanije Astra Zeneka vakcina bezbedna, prenela je Hina.

Beović je podsetila da je i Svetska zdravstvena organizacija (SZO) mišljenja da nije potrebno prekinuti vakcinaciju i da je proizvod britansko-švedske kompanije efikasan i bezbedan, po svim do sada poznatim podacima.

S druge strane, stručna grupa vlade i ministarstva zdravlja ima razumevanja za odluku ministra zdravlja Janeza Poklukara da se vakcinacija iz predostrožnosti privremeno obustavi do nove procene Evropske agencije za lekove o bezbednosti vakcine.

“U Sloveniji do sada nije zabeležen pojava krvnih ugrušaka posle vakcinisanja Astrazenekom, ali jesu četiri takva slučaja posle primanja Fajzerove vacine”, navela je Beović.

U Sloveniji je od nedavno počela imunizacija vakcinom kompanije Astra Zeneka najpre prosvetnih radnika, koja je zaustavljena od danas, ali do nepoverenja građana u tu vakcinu došlo je posle odluke pojedinih evropskih država da privremeno prekine sa njenom upotrebom.