Uznemireno lokalno stanovništvo, pritisak na reku Maricu, napetosti: Šta se događa sa migrantima na granici Grčke i Turske

0
Foto Profimedia/Ilustracija

Tenzijie na grčko-turskoj granici ne jenjavaju, a prava drama odvija se kako na kopnu, tako i na moru. Migranti koji su preko Egejskog mora iz Turske prešli u Grčku već dva dana kampuju na obali ostrva Lezbos, zbog lokalnog stanovništva koje se buni protiv njihovog ostanka i zahteva da se prihvatni centri na ostrvu zatvore.

Reporter N1 javio je sa grčko-turske granice da je situacija napeta i to mnogo više na turskoj nego na grčkoj strani. Ispričao je da hiljade migranata pokušavaju da pređu granicu, kao i da je najveći pritisak na reku Maricu.

“U poslednja 24 sata čak 1.000 migranata pokušalo je da pređe iz Turske, a od subote preko pet hiljada je vraćeno. Ministar unutrašnjih poslova Turske je napisao na tviteru da je čak 130.000 neprijavljenih migranata prešlo granicu, ali iz Grčke ta vest nije potvrđena. Grčka je rekla da zatvara granice, a vojska i policija brane granice dok migranti pokušavaju da pređu”, preneo je reporter N1.  

Vlada Turske objavila je snimak na kome se vidi kako pripadnici obalske straže pucanjem u vodu, u blizini migranata, pokušavaju da ih odvrate od nastavka putovanja prema Grčkoj.

Grčka policija ispalila je jutros suzavac i omamljujuće granate kako bi sprečila migranate koji pokušavaju da pređu granicu iz Turske.

Oni iseljenici koji još nisu krenuli put Grčke dane provode na poljanama pored Jedrena, odakle planiraju da nastave svoje putovanje, uprkos lošim vestima koje dolaze sa grčko-turske granice.

Sukobi su izbili u blizini pograničnog grčkog sela Kastanies.

Turska je prošle nedelje pustila migrante ka Evropi, nakon novih sukoba u Siriji zbog kojih je veliki broj civila raseljen i krenuo ka turskoj granici.

Najava Turske da neće zaustaviti one koji žele da pređu u Evropu usledila je nakon ofanzive vojske sirijske vlade, koju podržava Rusija, u sirijskoj provinciji Idlib na severozapadu zemlje, poslednjem uporištu pobunjenika, koje podržava Turska.

Desetine turskih vojnika koji se bore u Idlibu poginulo je u ofanzivi, a oko milion civila je raseljeno. 

(Beta, N1)