Uživo izlivanje vinčanske figurine od recikliranih aluminijumskih limenki

  0

  Kako po uzoru na praistorijske Vinčance, od iskorišćene limenke, napraviti najpoznatiju vinčansku figurinu „Vidovdanku“?!

  U nedelju 19. juna na Trgu republike u Beogradu od 19 časova budite deo nesvakidašnjeg spektakla – izlivanje vinčanskih figurina od topljenih aluminijumskih limenki. Kroz spoj vinčanske „Vidovdanke“, koja je vrhunac estetskih dostignuća ove kulture, i aluminijuma, koji se odlikuje večnošću, podižemo svest da su reciklaža i održivost pokretači društvenog i tehnološkog napretka civilizacije.

  Pokazaćemo kako od nekoliko recikliranih aluminjumskih limenki nastaje pravo malo remek delo – po uzoru na vrhunsko zantastvo i umetnost Vinčanske kulture. Događaj je deo programa „Svaka limenka se računa“, uz podršku start up-a „Solagro“, koji se bavi reciklažom, i nacionalne platforme Srbija stvara, koja je pokrenula projekat revitalizacije arheološkog nalazišta Vinča Belo brdo.

  Vinčanska figura od recikliranih aluminijumskih limenki simbolizuje ne samo znanje koje se prenosilo generacijama i vekovima, već i podsećanje da treba da nastavimo istim putem kao i naši preci, koristeći nova civilizacijska dostignuća, dakle potrebno je da recikliramo“, izjavila je Jelena Petljanski Kiš ispred programa Svaka limenka se računa i dodala: „izuzetna nam je čast da sarađujemo sa nalazištem Vinča Belo brdo na kojem su pronađeni prvi tragovi prerade metala na svetu. Metali su se kroz celu istoriju pretapali i pretvarali u nove predmete. Danas limenke, koju su napravljenje od aluminijuma, isto tako mogu da se recikliraju. U Evropi se reciklira 76 odsto limenki, ali mi želimo da to bude 100 odsto.“

  „Nalazište Vinča Belo brdo – jedno od najznačanijih primera evropske ali i svetske kulturne baštine – decenijama je bilo zanemarivano. Na inicijativu kabineta predsednice Vlade i nacionalne platforme Srbija stvara revitalizacija ovog lokaliteta proglašena je za Kapitalni projekat Vlade Republike Srbije čime je učinjen prvi korak ne samo u očuvanju, već i prezentaciji blaga koje se nalazi na svega 20tak kilometara od centra Beograda. Kao centar neolitskih lokaliteta širom Srbije, ovo je simbol zajedništva, kreativnosti i inovativnosti koju su nam Vinčanci ostavili u nasleđe“, ističe Bojana Višekruna, savetnica predsednice Vlade Srbije za kreativne industrije i nauku.

  Višekruna dodaje da će, od ovog događaja, reciklirane figure „Vidovdanke“ biti i u stalnoj ponudi suvenirnice Narodnog muzeja u Beogradu.

  Prisutni će imati priliku da saznaju nešto više o vinčanskoj kulturi kroz razgovor sa arheologom Miroslavom Kočićem kao i o procesu reciklaže od Jelena Petljanski Kiš ispred programa Svaka limenka se računa.

  Pored prisustva topljenju metala uživo, posetioci će moći da uživaju u bogatom programu koji je ovim povodom organizovan – performerima sa vatrom, raznim aktivacijama i DJ nastupu Dada Selekte.