Pensilvanija bi mogla uskoro da dobije rezultate, Bajden “ojačao” u Nevadi, sudovi odbacuju tužbe Trampovih, on “grmi” na Tviteru da se zaustavi brojanje glasova…

1
Foto: Profimedia

Predsednički izbori u Sjedinjenim Američkim Državama još uvek nisu dobili svoj epilog, iako je po balkanskom običaju, jedan kandidat preuranjeno objavio da je pobedio i isti taj kandidat sugerisao da postoji mogućnost da ga neko pokrade.

Sada, kada rezultati pokazuju da je Trampova pobednička euforija bila neosnovana, širom Sjedinjenih Država njegove pristalice protestuju i žale se na krađu.

“Ne sumnjamo da ćemo po završetku brojanja senatorka Haris i ja biti proglašeni pobednicima”, rekao je Džosef Bajden. Dok su Amerikanci i dalje na ivici dok čekaju proglašenje pobednika u predsedničkoj trci, Bajden je “zamolio sve da ostanu mirni.”

Mapa Glasa Amerike prikazuje kako izgleda do sada potvrđena raspodela elektorskih glasova.

Državna sekretarka: Glasovi u Pensilvaniji biće izbrojani do petka

Državna sekretarka Pensilvanije Keti Bukvar uverava glasače da će njihovi listići biti ubrojani, kao i da zvaničnici ovo shvataju ozbiljno.

Bukvar je rekla da će svi glasovi biti izbrojani do petka.

“To su profesionalci”, rekla je Bukvar o zvaničnicima na izborima, prenosi CNN.

“Znate, mogu samo da kažem, kako god da ste odabrali da glasate ove godine, a mnogo stanovnika Pensilvanije jeste, izgleda da će biti sjajan odziv kad sumiramo brojke, svaki metod je neverovatno siguran i bezbedan”, rekla je ona.

Bajden pozvao na stpljenje dok se broje glasovi

Džo Bajden dao obratio se novinarima. On je pozvao na strpljenje dok se glasovi i dalje broje.

On je dao vrlo kratku izjavu o trenutnom stanju u predsedničkoj trci. Demokratski kandidat istakao je da je zemlja blizu 240.000 smrtnih slučajeva od koronavirusa i izrazio saosećanje sa Amerikancima koji su izgubili svoje najmilije od virusa.

Bajden je još jednom naglasio da izborni zvaničnici moraju da prebroje svaki važeći glas. „U Americi je glas svetinja“, rekao je Bajden. “Svaki listić mora biti prebrojan”.

Bajden je primetio da on i Kamala Haris, “nastavljaju da se osećaju veoma dobro” zbog krajnjeg rezultata trke.

Stanje u Džordžiji

Prema državnom sekretaru Bredu Rafenspergeru, ostalo je 47.277 glasačkih listića za prebrojavanje u Džordžiji.

Do sada je vođstvo Donalda Trampa za 12.835 glasova, tako da bi Bajden morao da osvoji oko 64% ​​preostalih glasačkih listića da bi preokrenuo.

Bajden veruje u pobedu

Tramp: Zaustavite prevaru

Predsednik SAD Donald Tramp pozvao je na svom Tviter profilu da se zaustave prevare u izbornom procesu.

Tramp je napisao da će se žaliti sudu na izborni proces u svim državama u kojima je Džozef Bajden proglasio pobedu, zbog izborne prevare i prevare sa glasanjem. 

“Mnogo je dokaza, samo pogledajte medije. Mi ćemo pobediti. Amerika na prvom mestu”, poručio je Tramp u tvitu, koji je Tviter označio kao sadržaj koji bi mogao da korisnika dovede u zabludu o izborima u SAD.

On je ranije napisao da su ostvarili veliku pravnu pobedu u Pensilvaniji.

Pensilvanija, koja (verovatno) odlučuje izbore, mogla bi da objavi rezultate

Budući da je veći deo predsedničke trke zavisio od ishoda u Pensilvaniji, najviši zvaničnik države rekao je da očekuje da će do četvrtka biti izbrojana velika većina od 550.000 preostalih glasova i da će pobednik „definitivno moći“ da bude proglašen do kraja dana.

Vođstvo Trampa u toj državi nad Džozefom Bajdenom smanjilo se od srede sa više od 10 procenata na manje od dva, a manje od 115.000 glasova sada razdvaja kandidate. Ako Bajden dobije ovu državu, on pstaje predsednik, piše Njujork tajms.

U Pensilvaniji je 20 elektorskih glasova u igri.

Prema pisanju CNN, Tramp iz dana u dan u Pensilvaniji stoji sve slabije, i njegov protivkandidat Bajden mu se opasno približava.

“Svaki put kad prebrojavamo nove glasove, skor predsednika (Donalda Trampa) se smanjuje”, rekao je novinar CNN Džon King.

Odbačena tužba u Mičigenu

Sudija suda u Mičigenu odbacio je u četvrtak tužbu koju je pokrenula Trampova kampanja kojom se traži trenutno zaustavljanje prebrojavanja glasova dok njeni predstavnici ne dobiju „značajan” pristup prebrojavanju glasačkih listića i presuđivanju.

Odbačena tužba republikanaca u Džordžiji

Državni sud u Džordžiji odbacio je tužbu republikanaca kako bi sprečili „nezakonito prebrojavanje glasačkih listića primljenih nakon izbora“ u Savani.

Smanjuje se Trampovo vođstvo u Pensilvaniji

Vođstvo predsednika Trampa u Pensilvaniji značajno je opalo u poslednjih 48 sati, sa oko 115.000 glasova.

U jednom trenutku Tramp je vodio sa više od 600.000 glasova. Ono što se sada broji su glasački listići koji nesrazmerno stižu za Džoa Bajdena.

“Apsolutno smo uvereni da će Džo Bajden biti novi predsednik SAD”

Vođa Bajdenove kampanje Džen o’Mali Dilon pozvala je na strpljenje povodom nastavka brojanja glasova na izborima u SAD, navodeći da će ova priča biti “veoma pozitivna” za Bajdena, mada je brojanje još u toku i potrajaće neko vreme, prenosi CNN.

“Mislim da će današnja priča biti veoma pozitivna za potpredsednika , ali takođe morate da ostanete strpljivi i mirni. Brojanje je u toku. Biće potrebno vreme. Moramo da ga sprovedemo do kraja i to dobro, i uvereni smo, štagod se desi sa brojanjem glasova i tajmingom, prebrodićemo to. Apsolutno smo uvereni da će Džo Bajden biti novi predsednik SAD”, kazala je Dilon i dodala da će se glasanje nastaviti tokom dana i sutra (po lokalnom vremenu).

“I podjednako smo ubeđeni da ćemo moći da posmatramo prebrojavanje tokom dana i sutra, kako bi okončali proces u poslednjim državama koje nas drže podalje od 270 (neophodnih elektorskih glasova)”, rekla je Dilon.

Bajden “pojačava” u Nevadi

Prednost Džoa Bajdena u Nevadi porasla je sa 7.647 na više od 11.000. Bajden ima 49,5% glasova, dok Tramp ima 48,5%.

U okrugu Klark u Nevadi u toku je prebrojavanje još 51.000 glasova.

“Danas će osoblje prebrojiti oko 51.000 glasova, a podaci će biti objavljeni sutra ujutro”,- rekao je predstavnik okruga.

Okrug u Pensilvaniji prestaje da broji listiće

Okrug Alegeni u Pensilvaniji, do sutra neće brojati glasačke listiće zbog sudskog sporazuma oko nekih 29.000 spornih glasačkih listića, izjavila je predsednica okruga Betani Halam.

Sporazum proizlazi iz pravnog osporavanja zbog pogrešno odštampanih glasačkih listića koji su morali da se izdaju nekim glasačima.

Okrug se složio da neće brojati potencijalne preštampane glasačke listiće do 6. novembra u vreme kada je krajnji rok za primanje glasova putem pošte koji su poslati do dana izbora.

Obustavljeno prebrojavanje glasova u Filadelfiji

Prebrojavanje glasačkih listića pristiglih poštom u Filadelfiji je privremeno zaustavljeno, prenosi MSNBC. Kako se navodi, razlog je to što su demokrate tražile od vrhovnog suda te države da ukine presudu nižeg suda o posmatračima nadležnim za prebrojavanje glasova, prenosi Rojters, bez detaljnijeg objašnjenja.

Filadelfija je za ishod izbora ključnih, ali u njoj još nije završeno prebrojavanje glasova.

Zaharova: Tenzije pokazuju očigledne propuste američkog izbornog sistema

Predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije je ocenila da tenzije oko predsedničkih izbora u SAD pokazuju “očigledne propuste” američkog izbornog sistema i izrazila nadu da ta kriza neće dovesti do masovnih nereda.

“Očigledni propusti američkog izbornog sistema su vidljivi, što su više puta istakli međunarodni posmatrači, uključujući OEBS i priznati stručnjaci u toj oblasti”, rekla je Marija Zaharova.

Javio se predsednik SAD i na Tviteru…

Trampov advokatski tim je krenuo u akciju

Pred sudom u Čatamu u Džordžiji podnet je zahtev da se proveri pravilnost prebrojavanja glasova jer su navodno nevažeći glasovi pomešani sa važećim.

U Pensilvaniji su predstavnici Trampove kampanje podneli više različitih tužbi. Jedna se odnosi na zvaničnike okruga Montgomeri koji su navodno prebrojali glasove ranije od dozvoljenog vremena, a zatim pružili priliku biračima sa neispravnim listića da ponovo glasaju. Druga tužba odnosi se na neispravnost postupka – republikanskim predstavnicima nije pružena prilika da posmatraju proces prebrojavanja glasova, pa Trampov tim traži da se u Pensilvaniji zaustavi brojanje glasova.

Pored toga, Vrhovnom sudu je podnet zahtev da se poništi odluka suda u Pensilvaniji da se brojanjem obuhvate i glasovi koji su poštom stigli do petka 6. novembra.

Trampov tim tražio je da se zaustavi i prebrojavanje u Mičigenu, kako bi svaki birački odbor dobio kontrolora koji bi vodio računa o postupku brojanja glasova pristiglih poštom.

U Džordžiji ostalo još 50.000 glasova da se izbroji, rezultati verovatno oko 16:30

CNN prenosi izjavu državnog sekretara Breda Rafenspergera da je u Džordžiji ostalo oko 50.000 glasova da se izbroji.

Najveći deo tih glasova bi trebalo da se izbroji u Atlanti.

Rezultati se očekuju oko 16:30…

Koliko ćemo još čekati?

U Džordžiji je najveći broj glasova koji jedan okrug mora da obradi manji od 8.000.

U Arizoni Bajden ima oko 69.000 glasova prednosti, a okrug Marikopa, čiji je deo glasova smanjio razliku, mora da obradi još oko 250.000 glasova, pa se konačan rezultat očekuje tek kasno u noć po američkom vremenu.

U Pensilvaniji nema novih informacija o tome koliko je glasova obrađeno, prema poslednjim informacijama ostalo je još 750.000 neobrađenih.

Iz okruga Klark u Nevadi, ali i iz čitave savezne države dugo nije bilo glasa, pa se čeka njihov sledeći presek.

Trampova razlika u Džordžiji se topi

“Bajden je u ovom trenutku na nivou od oko 62 odsto glasova u okruzima u kojima se trenutno broje glasovi i ako se tako nastavi, mogao bi da preokrene situaciju u Džordžiji”, javio je izveštač CNN-a.

Rezultati iz Džordžije oko 17 časova po našem vremenu

Izveštači CNN-a javljaju da su volonteri i članovi biračkih odbora proveli noć brojeći glasove u Atlanti i da u ovom trenutku ostalo oko 30.000 glasova da se izbroji u tom gradu.

Rezultati se očekuju oko 11 časova prepodne po američkom vremenu, što je oko 17 časova po našem.

Smanjena Bajednova prednost u Arizoni…

Prednost demokratskog kandidata Džoa Bajdena nad aktuelnim američkim predsednikom Donaldom Trampom u Arizoni se smanjuje, pa sada vodi za oko 70.000 glasova, javlja CNN.

Tramp je smanjio Bajdenovu prednost za oko 10.000 glasova.

Ipak, ne očekuje se da će prednost i dalje padati jer je preostalo da se izbroje glasovi u okruzima gde je Bajden izraziti favorit.

Kalkulacije

Prema pisanju CNN-a, da bi Bajden pobedio u Pensilvaniji i Džordžiji, čime bi potpuno obesmislio Trampove optužbe o “magičnom nestajanju glasova” i dovođenje u pitanje legitimnosti rezultata, potrebno je da osvoji oko 62 odsto glasova od preostalih gasova koji još uvek nisu obrađeni.

U Pensilvaniji je za obradu ostalo još oko 730.000 glasova, a Trampova prednost kreće se između 140 i 160 hiljada glasova.

Kada možemo očekivati glasove iz Pensilvanije i Nevade?

Visoki predstavnici savezne države koja ima najveće probleme sa prebrojavanjem tvrde da bi rezultati iz Pensilvanije trebalo da stignu pre petka. To bi značilo da ih možemo očekivati tokom naredne noći.

Međutim, Bajden bi i pre toga mogao da dođe do 270 elektorskih glasova ukoliko stigne potvrda da je pobedio u Nevadi.

Iz Nevade je najavljeno da rezultate možemo očekivati oko 9 čaova po njihovom vremenu, dakle, oko 15 časova po našem.

Situacija sa koronavirusom se pogoršava nakon izbora

Skoro 100.000 slučajeva COVID-19 zabeleženo je u sredu u SAD, što je novi rekord u zemlji dan posle predsedničkih izbora, podaci su Univerziteta Džons Hopkins. 

Sinoć u u 20.30, po lokalnom vremenu, bilo je 99.660 slučajeva zaraze u jednom danu, a preminulo je 1.112 osoba. 

U SAD je od izbijanja epidemije zraženo 9.477.239 ljudi, a 233.000 je preminulo od posledica koronavirusa. 

Demokratski kandidat za predsednika SAD Džo Bajden je za upravljanje zdravstvenom krizom tokom kampanje kritikovao svog rivala Donalda Trampa koji je i sam početkom oktobra bolovao od COVID-19. 

U novom broju Nedeljnika možete pronaći specijalno izdanje o najvažnijim izborima na svetu i ujedno najuzbudljivijim i neizvesnijim izborima u SAD u ovom veku.

1 KOMENTAR

  1. Гласање поштом, које је прилично под знаком сумње, ће одлучити ову изборну трку. Можда Бајден и естаблишмент победе, али Америка губи сигурно. Неповерење у изборни систем, плус ужасна подељеност у америчком друштву говори да се Америка опасно љуља. Она и јесте поодавно трула и безидејна. Елита јој је, част ретким изузецима, безвредна и огрезла у материјалном систему вредности. Некад је Америка снимала филмове као нпр. Човек који је убио Либерти Валанса, а шта сада снима, и које вредности сада пропагира.

Comments are closed.