Uzbunjivač koji je otkrio razgovor Trampa i Zelenskog službenik je CIA: “Prosudite sada da li je kredibilan…”

0
Tanjug/AP

Uzbunjivač koji je podneo žalbu o telefonskom razgovoru američkog predsednika Donalda Trampa sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim je službenik CIA, koji je u jednom trenutku bio upoznat sa poslovima Bele kuće, saznaje “Njujork tajms“.

Uzbunjivač je, prema navodima lista, bio raspoređen da radi u Beloj kući, ali se, nakon što je podneo žalbu, vratio u CIA.

List navodi da se na osnovu formulacije žalbe može zaključiti da on dobro poznaje ukrajinsku politiku.

Iz CIA ističu da je zaštita njegovog identiteta najviši prioritet.

Njujork tajms brani svoju odluku da objavi informacije o uzbunjivaču, ističući da je njegova uloga ključna da bi se rešilo najvažnije pitanje sa kojima se zemlja suočava – da li je predsednik SAD prekršio Ustav.

Din Bake, izvršni urednik Njujork tajmsa je rekao da su se odlučili da objave limitirane informacije o uzbunjivaču – uključujući činjenicu da radi za nepolitičku agenciju (CIA) i da je njegova žalba zasnovana na direktnom poznavanju delovanja u Beloj kući – zato što su hteli da obezbede informaciju čitaocima koja bi im omogućila da sami donesu svoj zaključak da li je on kredibilan.

“Takođe smo znali da je Bela kuća bila upoznata s tim da je uzbunjivač iz CIA”, rekao je on.

Uzbunjivač je, kako je prethodno preneo Njujork tajms, takođe naveo imena nekoliko zvaničnika Bele kuće kao svedoka u mogućem Trampovom prekoračenju ovlašćenja, a da ih je već saslušavao generalni inspektor obaveštajne zajednice Majkl Atkinson. On je zaključio da ima razloga da se veruje da je predsednik ilegalno tražio pomoć stranog faktora za kampanju i da je potencijalno prekoračenje ovlašćenja ugrozilo nacionalnu bezbednost.

Američki predsednik Donald Tramp suočen je sa mogućnošću da bude opozvan, odnosno impičmentom, pošto je utvrđeno da je u više navrata vršio pritisak na lidera Ukrajine da povede istragu o demokratama, a zahteve je u sebi svojstvenom maniru nazvao “uslugom”. Telefonski poziv između Trampa i Zelenskog odigrao se prošlog leta, a dvojica lidera razgovarali su o potrebnim sredstvima za ovu bivšu sovjetsku zemlju kako bi uspela da odgovori na rusku agresiju.

U transkriptu poziva koji je juče objavila Bela kuća, Tramp je tražio od Volodimira Zelenskog da sarađuje sa tužiocem Vilijemom P. Barom i Rudijem Đulijanijem, Trampovim ličnim advokatom, u istrazi o korupciji u koju je umešan nekadašnji potpredsednik SAD u administraciji Baraka Obame i jedan od aktuelnih predsedničkih kandidata iz redova demokrata Džo Bajden.

Iako nije bilo eksplicitnog quid pro quo u razgovoru, Tramp je Zelenskog obavestio o svojim željama neposredno pošto je Zelenski ispričao da je Ukrajini potrebno više finansijske pomoći od SAD, a zanimljivo je i da se poziv odigrao svega nekoliko dana pošto je Tramp blokirao pomoć Ukrajini u iznosu od 391 miliona dolara, mada o tome nisu razgovarali preko telefona pošto Zelenski još uvek nije ni znao za to, nego se zahvalio Trampu za prethodno upućenu pomoć u novcu i oružju.

Tramp se očekivano više puta obratio javnosti i u svakom obraćanju insistirao na tome da nije uradio ništa pogrešno, već da je ponovo žrtva “totalne prevare”.