Uzbuna u američkoj ambasadi u Kabulu: Diplomate se evakuišu helikopterima

0
Foto Beta/(AP Photo/Rahmat Gul)

Američka ambasada u Kabulu je trenutno u stanju uzbune, jer se bezbednosna situacija u glavnom gradu Avganistana ubrzano menja, dok se diplomate evakuišu iz zgrade ambasade helikopterima.

Američka ambasada u Kabulunaložila je američkim građanima u glavnom gradu da se sklone.

Američka ambasada u Kabulu prekinula je sve operacije i poručila Amerikancima da se čuvaju na mestu gde su, navodeći da je dobila izveštaje da se čuje pucnjava na međunarodnom aerodromu. 

SAD su ubrzale evakuaciju diplomata i svojih državaljana iz Avganistana pošto su talibani zauzeli veći deo zemlje i rano jutros ušli u glavni grad Kabul.

“Bezbednosna situacija u Kabulu se brzo menja i situacija na aerodromu se rapidno pogoršava”, navela je ambasada u saopštenju.

“Imamo izveštaje da se puca na aerodromu i mi upućujemo američke državljanje da ostanu i čuvaju se kod kuće. Američka ambasada u Avganistanu prekinula je konzularne operacije, što stupa odmah na snagu. Nemojte dolaziti u ambasadu ili na aerodrom u ovom trenutku”, navodi se u poruci ambasade.

Situacija je nestabilna na aerodromu, gde odjekuju pucnji, dok američke trupe evakuišu većinu američkog osoblja, javlja Rojters.

Prema pisanju američke medijske kuće Ej-Bi-Si njuz, dim je kuljao pored američke ambasade, a talibanski borci su ušli u predgrađa Kabula, pa su zaposleni morali da se sklone iz ambasade uz pomoć helikoptera koji su sletali u dvorište.