“Uzajamno priznavanje, tako bi trebalo da se završi dijalog Kosova i Srbije”: Šef nemačke diplomatije danas u Beogradu

1
(Beta/Johanna Geron, Pool via AP)

(Beta) – Ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas boraviće danas u Beogradu gde će razgovarati sa najvišim srpskim zvaničnicima o dijalogu i normalizaciji odnosa sa Prištinom i drugim temama.

Mas je u Beograd došao iz Prištine, i na beogradskom aerodromu sinoć ga je dočekao ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković, a sastaće se i sa premijerkom Anom Brnabić i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Šef diplomatije Nemačke u Prištini je ocenio da bi “dijalog Kosova i Srbije trebalo da se završi uzajamnim priznavanjem”, i da moraju da postoje kompromisi da bi se došlo do konačnog rešenja.

“Želim jasno da podvučem da stremljenja da se problemi mogu rešiti crtežima na kartama smatramo ne samo nerealnim, već i opasnim. Opasno je i razgovarati o tome. Srećan sam što je ovo brzo stavljeno u fioku”, rekao je Mas.

Poseta nemačkog šefa diplomatije dolazi nakon prošlonedeljnih izveštaja u regionalnim medijima o mogućnosti prekrajanja granica izmedju država koje su nekad bile u sastavu bivše Jugoslavije.

1 KOMENTAR

  1. “Šef diplomatije Nemačke u Prištini je ocenio da bi “dijalog Kosova i Srbije trebalo da se završi uzajamnim priznavanjem”, i da moraju da postoje kompromisi da bi se došlo do konačnog rešenja.” Политичка опција која би ово могла да спроведе у Србији неће имати потребну већину никада. Стога би разговоре са Масом требало искористити за неке паметније и свакако корисније ствари за Србију (а и за ЕУ), као што би могло да буде неко компромисно решење о придруженом чланству, уместо чланства, и да би из тога обе стране могле да имају много веће користи него из бескорисног “преговарања” које овако може трајати деценијама. За Србију би ово било корисно, пре свега из разлога што не би преносила део суверенитета на ЕУ, сврставала се уз некакве нејасне “санкциоманске” политичке пројекте и водила уравнотежену, сагласно сопственим интересима, спољну политику. Са друге стране и ЕУ би имала користи од такве сарадње, пре свега јер би на том делу границе имала колико толико регулисано стање и државу која не би генерисала додатне мигрантске таласе. Ово је много боље од глуматања “преговора” и симулирања некаквог пута ка чланству за које нико не може да каже ни процену када би то било.

Comments are closed.