Uvode se kovid potvrde za zdravstvene radnike u Hrvatskoj

0
Profimedia

Svi zdravstveni radnici uskoro će morati imati kovid potvrde ili će jednom nedeljno obavljati testiranje, a od ponedeljka se uvodi novi način informisanja javnosti o epidemiološkoj situaciji, najavio je danas ministar zdravlja Vili Beroš.

Takav je epidemiološki trenutak da moramo intervenisati u zdravstvenom sistemu i uvesti kovid potvrdu, objavio je Beroš na konferenciji za novinare Nacionalnog štaba civilne zaštite.

Obaveza kovid potvrde neće se odnositi na pacijente i bolesnike, kako im se ne bi ograničavala dostupnost zdravstvene zaštite.

O uvođenju potvrda razmišlja se i u drugim resorima, posebno u socijalnoj zaštiti, ali o tome će, kaže ministar, odlučiti struka.

„Želimo smanjiti mogućnost zaraze u zdravstvenoj ustanovi. Moramo obezbediti zdravstvenu sigurnost za sve, a samo polovina odraslog stanovništva nam je vakcinisana“, istakao je.

Beroš je uvođenje kovid potvrda u zdravstveni sistem najavio kao jednu od dve nove bezbednosne mere koje priprema Ministarstvo zdravlja, a ubrzo će stupiti na snagu.

Takođe, zdravstveni radnici bez kovid potvrde moraće se jednom nedeljno testirati na koronavirus, u početku besplatno, a posle o svom trošku.

U Hrvatskoj su danas zabeležena 1.042 nova slučaja koronavirusa, tako da je udeo pozitivnih među testiranima 10,1 posto. Šest osoba je više na respiratoru nego juče.